Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler tvingas sluta

Annons

Landstinget måste spara 117 miljoner redan i år. Det är bakgrunden till att nya sparkrav nu klubbas, innan det finns färdiga förslag från den stora strukturöversyn som pågår parallellt.

- Vi har inte råd eller tid att vänta, säger landstingsrådet Lars-Ove Hagberg (v).

Med den motiveringen har landstingsstyrelsen tagit fram 12 punkter.

Landstingsstyrelsen sätter nu ett tak, 40 miljoner kronor, för vad stafetter, framförallt stafettläkare, får kosta i år. Det ska jämföras med den prognos som finns att stafetterna kommer att kosta landstinget 62 miljoner.

- Det innebär att färre läkare kommer att kunna tas in. Det i sin tur kan innebära att vissa vårdcentraler inte kan fortsätta sin verksamhet i den omfattning som man gör nu. Att man behöver stänga den temporärt, eller bara ha viss verksamhet kvar, säger Hagberg.

Vilka vårdcentraler handlar det om?

- Det vet jag inte. Men jag är övertygad om att några måste minska sin verksamhet.

I strukturöversynen jobbar man med förslaget att stänga 2-4 vårdcentraler, temporärt eller permanent.

Landstingsstyrelsen beslutade också att behålla anställningsstoppet.

- Vi siktar på att 150 årsarbeten ska bort på det här sättet. Detta genom att granska varje vakans och inte tillsätta annat än nyckelbefattningar, som exempelvis läkare och specialutbildade sjuksköterskor. Från 1997 fram till nu har vi fått 600 fler årsarbetare. Därför borde det inte vara omöjligt att klara det.

Enligt Hagberg ska man i stället satsa på att revolutionera sjukvårdsrådgivningen:

- Det handlar om att vi vill samordna sjukvårdsrådgivningen i varje närsjukvårdsområde, i stället för att varje vårdcentral ska agera sjukvårdsrådgivare, säger Hagberg.

Men tappar man inte den lokala kännedomen då?

- Nej, det behöver man inte göra. Med tekniska lösningar kan man sitta på olika vårdcentraler och ändå ha en enda central. I dag är det 60-70 personer i gång på vårdcentralerna. Det är ostrukturerat sett till hela länet, eftersom dessa bara jobbar för sin egen vårdcentral. Med ny teknik kan man när det är toppar ha många i gång på olika vårdcentraler. Men när det är lugnare kan man sköta det från en central.

Ny teknik gör också att man kan komma åt alla vårdcentralers journaler från ett och samma ställe.

- Det innebär att man kan jobba med alla vårdcentraler i sitt närsjukvårdsområde. Om du ringer till Borlänge sjukhus, och de inte kan erbjuda dig en tid där förrän på fredag, kanske du kan få ett erbjudande om en tid i Gagnef samma dag i stället. Då får patienten välja.

Hagberg vill också framöver att sjukvårdsrådgivningen ska få större befogenheter.

- För att kunna utnytta alla våra yrkeskategorier och för att alla ska hamna rätt direkt, behövs det. Det kanske är bättre för en patient att träffa distriktssköterskan. En annan kanske måste till ortopedmottagningen. På det här sättet kan man till och med få bättre tillgänglighet.

Det norra sjukvårdsområdet kommer att bli först att testa den nya sjukvårdsrådgivningen.

- Vi är nog beredda att smyga i gång rätt snart, säger Hagberg.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons