Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler super än röker

Annons

Drygt hälften av de tillfrågade eleverna har aldrig rökt eller snusat, knappt sex procent svarar att de röker regelbundet, något fler har för vana att snusa, drygt 11 procent.

Ungdomarna är mer benägna att smaka alkoholdrycker. Bland högstadieeleverna är det drygt 30 procent som aldrig smakat men på gymnasiet sjunker den siffran till 6,8 procent.

7,4 procent av högstadie- och gymnasieeleverna svarar att de dricker regelbundet.

När det gäller knark har merparten av ungdomarna ingen erfarenhet. Hasch, ectasy och liknande har 4,2 procent av eleverna testat någon gång, knappt en procent har provat på dopningsmedel och 3,4 procent har testat sömnmedel, exempelvis rohypnol.

Merparten av ungdomarna tycker att det finns ganska mycket att göra på fritiden, de vill ha roligt och njuta av livet. Att lära sig något eller engagera sig i samhällsfrågor hamnar längst ner på listan.

Intresset för politik är litet. Men om ungdomarna vore politiker och kunde bestämma i kommunen skulle de verka för att användandet av droger bland unga minskar, de skulle jobba för lika lön för lika arbete, för att minska arbetslösheten bland unga och engagera sig mot främlingsfientlighet och rasism.

De flesta av ungdomarna uppger att de har bra relationer, både till föräldrar och kompisar, de känner sig trygga i vardagen. Dock känner 20 procent oro eller obehag då de ska gå till skolan. De uppger också att elever och lärare i skolan diskuterar och arbetar för att ingen ska bli mobbad.

Drygt 34 procent av gymnasisterna och nästan 20 procent av ungdomarna på högstadiet jobbar extra ibland.

Majoriteten av ungdomarna tror att de kommer att flytta från kommunen inom de närmaste tio åren. 15 procent tror att de bor i Mora när de fyllt 30 år.

Här följer några kommentarer från ungdomarna:

"Som invandrare upplever man en massa rasism i ert land."

"Jag tycker det är viktigt att barn tidigt får lära sig respekt och att de behöver gå i skolan för att komma någon vart i livet."

"Det är mycket natkotikamissbruk i Mora."

"Det är inget fel med Mora förutom att folk planerar nya idrottsanläggningar medan skolan saknar medel."

"Kafeerna stänger för tidigt och det borde gå fler bussar till byrarna."

"Finns mycket nazism på högstadiet och gymnasiet."

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons