Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler stölder upptäckta vid Waltech

Annons

Det var i måndags som ledningen vid vattenskärningsföretaget Waltech i Grönalid upptäckte att tre ton rostfri plåt till ett värde av omkring 400 000 kronor försvunnit från fabriksområdet. Hur stölden gått till är oklart men det finns tydliga spår efter hur tjuvarna burit och släpat plåtarna från området. Av den stora vikten att döma måste tjuvarna därefter haft tillgång till en lastbil. Plåten var av den dyraste kvalitet av rostfritt som Waltech hanterar vilket tyder på att tjuvarna haft god kännedom i ämnet.

Under onsdagen gjorde de anställda plötsligt nya upptäckter, den här gången vid det upplag där företaget förvarar skrot för återvinning.

- Även här har tjuvarna enbart koncentrerat sig på det skrot som är mest värdefullt, berättar produktionschefen Mats Gyllenvåg.

- Troligen är det uppemot tre ton till som har stulits, säger han.

Nu handlar det inte om vilket skrot som helst. Det mesta är titan, en legering med ett mycket begränsat användningsområde, som Waltech är ensamma i landet om att hantera genom vattenskärning. Skrotpriset uppgår till omkring 200 kronor per kilo så det är stora värden som försvunnit.

- Det finns tydliga spår som visar hur tjuvarna burit stöldgodset ut till vägen mot Uppsälje, säger Mats Gyllenvåg.

För ett otränat öga ser titan-skrotet ut som vilka plåtbitar som helst, vilket ytterligare stärker misstankarna om ett beställningsjobb från personer med stor kännedom om vad som var värdefullt.

- Det här är inget material som vilken skrothandlare som helst köper upp. Det kanske finns två eller tre handlare i landet och de köper inget titan som det inte finns klara papper på var det kommer ifrån, säger Mats Gyllenvåg som själv tror att det stulna redan lämnat landet. De detaljer som skärs ut i titan vid Waltech används inom sjukvården där brickor av titan opereras in för att förstärka bröstkorgen efter att den öppnats vid komplicerade hjärtoperationer.

- Det kanske säger en del om hur smalt användningsområdet är, säger Mats Gyllenvåg.

Polisen har ännu inga spår efter tjuvarna men är mycket intresserade av iakttagelser i området kring Waltech under de senaste veckorna. Även iakttagelser av personer och lastfordon längs vägen mellan Grönalid och Bomle är av stort intresse för polisen.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons