Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler som röker hasch nu

Annons

- En del söker nog status så här i början av terminen. Har man inte fått status när halva terminen har gått så är det kört. Det låter kanske sjukt, men det är så, säger en tjej.

Hon går i nian och känner flera som röker hasch.

- En del provar bara någon gång, andra fortsätter. Men jag tycker man får mer status om man säger nej.

Flera av eleverna som vi talar med utanför skolbyggnaden säger att de någon gång sett elever som rökt hasch på skolområdet. Men ingen tror att det säljs där.

En bit bort träffar vi några andra elever i nian. De känner till en del elever som röker hasch ibland, men har aldrig sett något sådant ske på skolområdet.

Många av eleverna har en känsla av att det kom en vändpunkt i slutet den här sommaren. Att det är fler som röker hasch nu, jämfört med både ett och två år sedan.

- Så här var det verkligen inte förra året, säger en kille i nian.

Har ni fått någon undervisning och information om narkotika i skolan?

- Nej, aldrig.

Alla skakar på huvudet.

- Man har tagit upp mycket om rasism och så, men ingenting om knark. Det står i biologiboken, man får läsa själv, säger en niondeklassare.

En av Västra skolans två rektorer, Eva-Lott Grafman, säger att hon blir "mörkrädd" när hon hör att eleverna säger att de inte haft någon narkotikaundervisning.

- Det låter bedrövligt. Man tar upp det framför allt i årskurs åtta. Men det beror lite på vilket arbetslag man tillhör, lärarna gör olika prioriteringar. De här eleverna kanske ska ha det i nian.

Är det inte lite sent?

- Jo.

Eva-Lott Grafman fick i går många samtal från föräldrar som ville fråga om det inträffade, och även berömma att skolan agerat. Det var lugn stämning på skolan, säger Eva-Lott Grafman. Man gav inga direktiv om att lärarna skulle diskutera händelserna, men de klasser som hade behov av att prata eller skriva av sig, fick göra det.

Hur reagerade du på uppgifterna om att elever röker hasch?

- Någonstans i bakhuvudet finns det ett medvetande om att det förekommer. Däremot blev jag naturligtvis förskräckt över att det i några fall tycks ha skett under skoltid. Då tog jag kontakt med polisen.

- Men det är viktigt nu att vi inte pekar ut de här eleverna som onda. De är samma som förut, nu måste vi ta hand om våra elever. Och informera föräldrarna om hur vi ska göra nu, vad som händer, säger Eva-Lott Grafman.

Inga fler elever togs in för förhör under gårdagen.

- Vi har jobbat med det material vi har och tittat på en fortsättning. Och fortsättning följer, säger närpolischef Peter Karlsson.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons