Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler söker hjälp för förlossningsrädsla

/
  • Fruktan föder smärta. Redan på 50-talet såg doktor Read sambandet mellan oroliga, spända mödrar och ökad smärtupplevelse.  Foto: Mikael Forslund
  •  Foto: Mikael Forslund
  • Träna sig lugn. Maria Engström vid Auroraverksamheten i Falun tar emot blivande mammor med stark förlossningsrädsla. Hon hjälper kvinnorna att bearbeta eventuella tidigare svåra förlossningsupplevelser och att förbereda sig inför den kommande, bland annat genom att lära ut koncentrerad andning.  Foto: Mikael Forslund

Annons

I 18 år har barnmorskan Maria Engström 45 år, lärt ut hur man kan förbereda sig inför förlossningen genom avslappning och andning. Först i Stockholm vid Södersjukhuset och Karolinska sjukhuset, sedan år 2000 finns hon vid förlossningen på Falu lasarett. Under senare år har hon dessutom tagit psykoterapiexamen och vidareutbildat sig inom Mindfulness som innebär att man tränar förmågan att vara medvetet närvarande i nuet.

- Att fler känner stark oro inför förlossningen tror jag hänger samman med det liv många av oss lever idag. Vi är vana att planera och lever mest genom huvudet. Kroppen har vi inte så mycket kontakt med och en förlossning handlar om att vara närvarande i sin kropp, säger Maria Engström.

Till henne kommer kvinnor efter remiss från läkare eller genom mödravården. Andelen förstföderskor är lika stor som omföderskorna. Många känner att ett kejsarsnitt är det enda möjliga för dem.

- Men man kan inte beställa ett kejsarsnitt. Det krävs medicinska orsaker, i och för sig kan stark oro bli ett så stort problem att det klassas som medicinskt, säger Maria som upplever att de flesta ändå vill föda naturligt efter flera samtal med henne eller någon annan Aurorabarnmorska.

- Att förbereda sig är jätteviktigt, det är många som missar det. Det är inte sällan jag får höra från omföderskor att de kört Vasaloppet och trodde att en förlossning inte skulle vara någon större utmaning. Men till skidloppet tränade de, till förlossningen kom de helt oförberedda och fick panik när de inte kunde bita ihop och tänka bort smärtan, säger Maria som arbetar med en andningsteknik som hjälper den födande kvinnan att slappna av och gå in i sig själv.

- Det blir en helt annan stämning i rummet med kvinnor som övat den här tekniken och ofta upplevs förlossningar som relativt lätta. Min förhoppning är att all personal inom Landstinget Dalarna som arbetar med blivande mammor skulle få möjlighet att lära sig och kunna förmedla det här redskapet till blivande mammor. Då tror jag att fler skulle känna sig bättre förberedda och därmed mindre oroliga.

Mer läsning

Annons