Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler sökande till högskolan

Annons

Förra året minskade förstahandsansökningarna med 18 procent och antalet studenter på Högskolan Dalarna har sjunkit i flera år. Men nu verkar det som att trenden har vänt. I år hade man 367 fler förstahandssökanden till Högskolan Dalarna jämfört med 2004.

- I år har vi fler sökanden till nästan alla utbildningar. Vi har tagit bort mindre attraktiva program och satsat på några nya. Vi har också haft bättre samarbete med gymnasieskolorna och olika lärcentra och gjort små förändringar i marknadsföringen som gett resultat, säger Hammarström.

Även teknikutbildningarna, som varit förlorarna de senaste åren har fått fler sökande.

Det tvååriga programmet för produktutveckling har fått mer än dubbelt så många sökande för höstterminen 2005. Förra året sökte 51 personer produktutveckling som förstaval, i år sökte 119. Det nya programmet International business marketing, en engelskspråkig ekonomutbildning med inriktning mot marknadsföring, som vänder sig till både svenska och utländska studenter har fått in ett 20-tal ansökningar bara från svenska studenter. Därtill räknar man med ytterligare ungefär 100 ansökningar från utländska studenter.

Sommarkurserna för i år är också mer populära än tidigare. Antalet förstasökande till högskolans sommarkurser har nästan fördubblats sedan förra året. År 2004 sökte 291 studenter en förstahandsplats på Högskolan Dalarna. I år är samma siffra 512.

Enligt Verket för högskoleservice, Vhs, har bara 38 procent av ansökningarna kommit in som vanliga brev. Och Bertil Hammarström tror att det kan vara en av anledningarna till att fler sökt sig till Dalarna.

- Vi har jobbat mycket med vår webbsida och jag tror att det har varit viktigt eftersom 62 procent av alla ansökningar inte skickats in som papper utan på internet, säger han.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons