Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler snusar - trots risk för cancer

Annons

Landstingets tandvård har med jämna mellanrum gjort stora undersökningar av munhälsan hos befolkningen.

Den senaste stora undersökningen, som gjordes i fjol och presenterades i år visade att 41 procent av länets unga män (åldrarna 20-35 år) snusar varje dag.

- Vi har haft en kraftig ökning sedan vi började mäta 1983. Som tandläkare ser jag detta väldigt tydligt i munnen. Många ser snusning som ett sätt att sluta röka. Jag hoppas att den här senaste undersökningen får fler att begripa att börja snusa är ett uselt sätt att sluta röka, säger Uhrbom.

Dagens Nyheter publicerade i går en WHO-rapport som visar att snus ökar risken för cancer i munnen och bukspottkörteln. En studie på 10 000 norska män visade att risken att drabbas av cancer i bukspottkörteln ökade med 67 procent vid långvarig snusning, jämfört med risken för de personer som inte använde tobak alls.

I början av året presenterades en snusstudie vid Huddinge sjukhus, som visade att blodkärlens förmåga att vidga sig halverades för snusare. Vilket ger en ökad risk för hjärtinfarkt och slaganfall.

- Snus påverkar också slemhinnan i munnen, vilket initierar tandköttet att dra sig undan. Det kan leda till tandlossning. Men det positiva är att det märks ganska snabbt i munnen när man slutar snusa. Redan efter tre månader från det att man slutar snusa läker tandköttet.

- Tandköttet som dragit sig undan går däremot inte att reparera. Det är en permanent skada, säger Uhrbom.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons