Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler skolor hotas av nedläggning inom några år

Annons

Senast i höst ska skolledningen i Mora vara klar över hur många skolor det behövs inom grundskolan om fyra år och vilka som kan läggas ner.

Eftersom antalet elever beräknas minska med 24 procent, jämfört med i dag, kommer färre skolor att behövas åren 2007, -08, -09.

Barn- och utbildningsnämnden gav på onsdagen förvaltningen, med skolchefen Tord Karlsson i spetsen, i uppdrag att "starta en dialog med berörda parter och synkronisera arbetet inom ramen för budgetarbetet".

I höst ska arbetet vara klart och det ska finnas en strukturplan för skolans framtida lokalbehov.

Vilka skolor tror bun-ordförande Nils Carlsson (m) kommer att finnas kvar år 2007/08?

- Som jag ser det, och det är min personliga uppfattning, är Noret och Morkarlby "basskolor" på var sin sida om älven. I ytterområdena finns Våmhus och Soller-ön kvar. Av avståndsskäl bör antingen Siknäs eller Venjans skola finnas kvar. Bjäkenbackens skola (Östnor) måste vi också ha kvar, tror Nils Carlsson.

Övriga byskolor får leva under nedläggningshot: Färnäs, Nusnäs, Vika, Utmeland och Selja.

Om prognosen stämmer, minskar antalet elever alltså med nästan en fjärdedel på några år. Samtidigt ökar andelen äldre i kommunen. Kanske dagens skolor kan bli morgondagens äldreboende eller dagverksamhet för äldre, antyder Nils Carlsson.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons