Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler saknar betyg

Annons

Av de totalt 61 avgångsstudenter som gick ur gymnasiet i början av juni saknar 13 betyg i kursen Svenska B. Det är fem fler än förra året. VUC erbjuder de som saknar betyg i något ämne att läsa in det under kommande läsår.

- Våra elever är inte korkade det är bara det att de har olika problem som gör att de har svårt för skolan, säger Anita Wrange, studie- och yrkesvägledare på VUC i Vansbro.

Men den största orsaken till saknade betyg, som ger ett ofullständigt slutbetyg, är bristen på studiemotivation, tror Anita Wrange.

- Jag ser att det är bland de praktiska programmen som de flesta inte orkar plugga så mycket som på det mer studieförberedande samhällsprogrammet, säger Anita Wrange.

För att minska gruppen som saknar betyg i Svenska B finns det planer på att förändra delar av undervisningen så den berör elevernas intressen. I dag består kursen Svenska B till stora delar av svensk litteraturhistoria. De eventuella förändringarna faller inom ramen för det som Skolverket har satt.

Elever som saknar betyg i något ämne är utan ett fullstädigt slutbetyg. Det betyder att det är omöjligt att söka till högre utbildning vid högskolor och universitet. Men det går att komplettera ofullständiga betyg på kommunens vuxenutbildning eller på någon folkhögskola, om man inte väljer att fortsätta till hösten.

DANIEL SAMUELSSON

Mer läsning

Annons