Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler rivningar på gång

Annons

-Vi har inte råd att ha för många tomma lägenheter och om vi måste avveckla är det här ett alternativ, säger vd Rolf Bergkvist hos det kommunala bostadsbolaget.

En gång i tiden fanns 176 lägenheter i området som i folkmun kallas Hökarängen.

1995 rev Bärkehus 20 lägenheter där, 96/97 revs 30 lägenheter, 97/98 revs 21 och sedan ytterligare 18 lägenheter, -99 revs 36 lägenheter och i höstas skedde den senaste rivningen av 16 lägenheter.

Nu är det hyresstopp infört på Blåsenhovsvägen 2 och 4.

Det betyder att ingen får flytta dit och för dem som bor där är framtiden oviss. Om en lägenhet exempelvis drabbas av vattenskada får de som bor i lägenheten flytta till en annan lägenhet eftersom skadan bara åtgärdas men inget lagas eller renoveras för fortsatt boende.

-Vi har inte råd att ha för många tomma lägenheter och om vi måste avveckla är det här ett alternativ. Sedan är det vår förhoppning att vi får fler inflyttade till Smedjebacken och att vi kan häva hyresstoppet, säger vd Rolf Bergkvist hos Bärkehus AB.

- Vi har haft hyresstopp på Hovslagaregatan 28 och 30 men det har vi hävt, säger Bergkvist.

Det finns 35 lägenheter totalt på Blåsenhovsvägen och av dessa är sju tomma.

- Det är svårt att hyra ut på Hökarängen, en del tycker att det är för långt bort från centrum och ingen affär finns i närheten.

Den 6 juli hade Bärkehus totalt 54 lägenheter tomma och man beräknar att antalet outhyrda lägenheter, med nuvarande uppsägningar, resulterar i 69 stycken tomma den sista september i år.

Sibylla Nygren med make, boende på Blåsenhovsvägen i 2 rum och kök, har bott i området sedan 1970.

- Vi bodde på Munkvägen 4 först, men det är rivet. Vi flyttade till Munkvägen 5 men fick flytta hit när det skulle rivas. Nu har vi bott här sedan i december förra året.

-Jag förstår att de måste riva om många lägenheter är tomma och det är hemskt var de än river. Men det är väldans tråkigt om det blir rivningsbeslut på de här husen eftersom de som valt att bo i Morgårdshammar inte har valmöjligheten att bo kvar här. Det är fullt både på Malmen och på Hagbacken.

Att avståndet till centrum upplevs som negativt, håller inte Sibylla med om. Det tycker inte heller Astrid Wiklund, 80 år i höst, som bott på Blåsenhovsvägen 4A ända sedan fastigheten byggdes.

- Vi flyttade in -65, jag och maken. Vi bodde framme på stan i Smedjebacken och just då var det toppen att få flytta hit där det var nytt. Det är fint att bo här och jag hoppas att det inte är slut än.

- Det blev en helt annan atmosfär i hela området sedan de började rivningarna, konstaterar Astrid.

Hon liknar de två kvarvarande huskropparna som ett lokomotiv som tappat alla sina vagnar.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons