Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler patienter - trots brist på personal och platser

Annons

Problemet med att få tag på personal, framförallt läkare och sjuksköterskor, har gjort att sjukhusen inte har kunnat ha alla vårdplatser öppna.

Detta har bland annat inneburit kraftiga överbeläggningar. Det område som omfattar medicin, kardiologi och infektion konstaterar i årsredovisningen att många avdelningar har en stadig överbeläggning.

Akutbesöken fortsätter att öka rejält. Det innebär att akutmottagningen i Falun i fjol hade över 42 000 patienter i lokaler anpassade för 28 000 patienter.

I fjol gjordes 600 000 läkarbesök inom landstinget. Dessutom gjordes 1,3 miljoner besök hos övriga personalgrupper.

Samtidigt svarade landstinget för 285 000 vårddygn.

- Personalen har gjort ett oerhört gott jobb, men det tär förstås på personalen att hålla på så här. På lång sikt går det inte, säger Kerstin Söderlund, direktör för Hälso- och sjukvården.

Ekonomin visar att hälso- och sjukvården i fjol bommade budgeten med cirka 33 miljoner.

- Det är 0,9 procent av vår omslutning, så det tycker jag är ett mycket bra resultat, säger Sten G Johansson, v, vice ordförande i driftstyrelsen.

Men med tanke på att ytterligare 50 miljoner kronor ska sparas i år, som dessutom medför omställningskostnader, så blir det förstås tufft. Kanske för tufft.

- De sparprogram vi har är ju beräknade efter helårseffekter, så det blir nog svårt, säger Johansson.

- Vi har påbörjat ett enormt utvecklingsarbete med organisationsförändringen och ett stort antal andra aktiviteter. Jag tycker att 2001 faktiskt blev ett mycket bra startår. Vi har kommit i gång med flera viktiga uppgifter som exempelvis kraftigare rekryteringsinsatser, bättre vårdkedjor, mer samarbete med kommunerna och olika kompetensfrågor, säger Kerstin Söderlund.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons