Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler operationer och ljusare tider

Annons

Ytterligare ett operationslag vid ortopedkliniken. Personal till kirurgkliniken i Mora anställs. Det kan också bli fler operationer i Avesta och Ludvika.

Dessutom är landstingsrådet Alf Johansson, s, beredd att ompröva kravet på att primärvården ska spara 65 miljoner nästa år.

- Till kösatsningar finns det pengar avsatt, konstaterar driftstyrelsens ordförande Ingalill Persson, och berättar vilka konkreta åtgärder som nu görs:

Ortopedkliniken riggar ett operationslag till, vilket innebär att ytterligare 200 operationer per år kan utföras. Dessutom kan det bli aktuellt med fler kösatsningar vid sidan av den ordinarie verksamheten, på kvällar, helger eller under sommaren.

Dessa kan komma att läggas i Avesta och/eller Ludvika:

Kirurgkliniken i Mora tillsätter en överläkartjänst och förstärker bemanningen av sköterskor. Det innebär att lasarettet ska kunna operera fler gallpatienter och därmed avlasta Falu lasarett.

Akuten på Falu lasarett ska avlastas när jouren vid Tisken flyttas till lasarettet. Specialistläkartid ska frigöras.

Ombyggnaden av en operationsavdelning för ögonkliniken har startat. Det ska ge 25 procent fler ögonoperationer. I väntan på den ska fler ögonoperationer köpas av privat vårdgivare.

En kösatsning har redan gjorts vid hjärtkliniken, som tidningen berättade om i går.

Ett projekt ska genomföras som går ut på att människor utan vårdutbildning får jobb på avdelning för att sköta praktiska saker som inte kräver vårdutbildning.

Det ska bli en kö för hela länet så att patienterna kan erbjudas första möjliga tid oavsett ort.

- Som jag ser det måste kösatsningen bli permanent för att inte nya köer ska uppstå, säger Alf Johansson som dessutom är beredd att ompröva beslutet att primärvården nästa år måste spara 65 miljoner.

Men detta kostar förstås pengar. Trots det vill inte socialdemokraterna kalla det här valfläsk.

- Vi kan satsa därför att intäkterna ökar. Vi har räknat med en befolkningsminskning, - nu ser det ut som vi får ett plus i stället. Skattekraften ökar också mer än beräknat, säger Alf Johansson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons