Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler operationer i Ludvika

Annons

- Till kösatsningar finns det pengar avsatt, konstaterar driftstyrelsens ordförande Ingalill Persson, och berättar vilka konkreta åtgärder som nu görs:

Ortopedkliniken riggar ett operationslag till, vilket innebär att ytterligare 200 operationer per år kan utföras. Dessutom kan det utöver det bli aktuellt med fler kösatsningar vid sidan av den ordinarie verksamheten, på kvällar, helger eller under sommaren.

Dessa kan komma att läggas i Avesta och/eller Ludvika:

- Jag har lagt ut ett uppdrag till verksamheten om hur vi ska kunna utnyttja samtliga lasarett optimalt. I Ludvika vet vi att det finns en överkapacitet som ska nyttjas.

Kirurgkliniken i Mora tillsätter en överläkartjänst och förstärker bemanningen av undersköterskor och sjuksköterskor. Det innebär att lasarettet ska kunna operera fler gallpatienter och därmed avlasta Falu lasarett.

Akuten på Falu lasarett ska avlastas när jouren vid Tisken flyttas till lasarettet. Specialistläkartid ska frigöras.

Ombyggnaden av en operationsavdelning för ögonkliniken har startat. Detta ska ge 25 procent fler ögonoperationer. I väntan på att den står färdig ska fler ögonoperationer köpas av privat vårdgivare.

En kösatsning har redan gjorts vid hjärtkliniken.

Ett projekt ska genomföras mellan hälso- och sjukvården och länsarbetsnämnden. Varje part satsar 100 000 kronor. Projektet går ut på att andra människor utan vårdutbildning får jobb på avdelning för att sköta praktiska saker som inte kräver vårdutbildning.

Det ska bli en kö för hela länet till respektive klinik, så att patienterna kan erbjudas första möjliga tid oavsett ort.

- Som jag ser det måste kösatsningen bli permanent för att inte nya köer ska uppstå, säger Alf Johansson.

Men det kommer att kosta pengar. Dessutom är Johansson beredd att ompröva beslutet om att primärvården nästa år måste spara 65 miljoner.

- Kostnadsökningarna har gjort att vården ändå måste spara i verksamheten för att hålla budget. Det i sig är ett hårt sparkrav.

Han säger också att sparkrav på primärvården om 50 miljoner står fast.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons