Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kvinnor i toppen är målet

Annons

- Vi satsar starkt. Kvinnlig representation i såväl privat som offentlig sektors styrelser och ledningsgrupper är fortfarande mycket mager.

-Vårt mål är jämnare fördelning mellan män och kvinnor.

Marianne Wallfeldt, stiftelsen Minervas ordförande, är hoppfull inför uppläggningen av en styrelse-bank.

- Berörda parter, privat och offentlig sektor, organisationer och politiska partier är välkomna med kvinnliga namnförslag. Vi söker också själva.

Företag, stiftelser, politiska partier med flera kan sen vända sig till Minervas styrelse-bank för att nå seriösa namnförslag.

- Vi önskar fullständig bredd, kort sagt representanter från hela samhället, påpekar Wallfeldt i brev till berörda parter.

När "banken" är klar, kommer Minerva efter deltagarnas samtycke, att lämna ut namn. Det sker i samband med rekryteringsfrågor till ledning och styrelser. För övrigt kommer alla namnförslag att hanteras konfidentiellt.

Personerna i "banken" kommer också att erbjudas kompetensutveckling.

Verket för näringslivsutveckling, Nutek, satsar 330 000 kronor. Länsstyrelsen lovar Minerva 240 000 kronor för att lägga upp sin planerade styrelse-bank.

Stiftelsen Minerva får också 500 000 kronor till projektet Maria 4. Det är ett program för mentorskap och integration för invandrarkvinnor med akademisk utbildning och för unga yrkes- utbildade kvinnor som söker arbete.

Nutek fick 156 ansökningar om projekt som ska locka kvinnor att bli företagare. 78 utvalda projekt får dela på sammanlagt 26 miljoner kronor.

- Pengarna till resurscentra ska stimulera till mer jämställd näringspolitik. Möjligheterna att realisera idéer, affärer och att starta företag måste vara desamma för kvinnor som för män, poängterar Nuteks generaldirektör Per-Ola Eriksson.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons