Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler körkortselever kuggas

Annons

Någon förändring av kunskapsprovet har inte skett sedan år 2000, ändå kuggas mer än dubbelt så många idag som för sex år sedan. Två av dem som missat testet tidigare är Robin Hennig och Francisco Carrasco. Båda menar att de inte hade pluggat tillräckligt.

- Jag var inte alls förberedd utan gick dit på vinst och förlust, mest för att kolla hur provet gick till, säger Francisco, från Stockholm som den här gången fick 52 rätt av 52 möjliga. Under två veckor har han hårdpluggat körkortsteori och tagit körlektioner vid en körskola i Falun.

- För mig funkade det perfekt att läsa kort och intensivt.

15 000 kronor kostar kursen som ger två körlektioner om dagen och tillgång till datorer för att träna teori. I kursen ingår också kostnaderna för uppkörning och kunskapsprov samt logi för långväga elever.

I Ludvika kostar samma utbildning 10 000 kronor, där har Robin Hennig från Ramnäs intensivtränat i två veckor.

Han ska göra kunskapstestet om någon timme men är redan på plats i Vägverkets lokaler i Falun.

- Jag är jättenervös, men jag ska klara det den här gången. Huvudet har varit fullt av trafikregler i två veckor. Förra gången jag gjorde testet kunde jag nästan ingenting. Jag ser inget fel på provet, det var mig det var fel på som försökte innan jag var ordentligt påläst, säger Robin Hennig.

Anna Holm Gottfrid på Axamera trafikskola i Falun är inte förvånad över att fler missar kunskapsprovet.

- Jag har en känsla av att många går dit och chansar. Har de tur klarar de provet, blir de kuggade så tror jag inte att det känns så pinsamt som man tyckte för några år sedan, säger Anna Holm Gottfrid.

Hans Tvetmark som arbetar med förarprov på Vägverket är av samma åsikt.

- Provet har inte förändrats men elevernas attityd har gjort det. Det kostar inte så mycket att försöka så man chansar utan att ha läst på. Dessutom tror jag att många går dit bara för att se hur provet är utformat innan de sätter igång och pluggar på riktigt.

Vägverket vill höja avgiften för provet som i dag kostar 180 kronor att genomföra. Dessutom har man gjort försök med ett nytt förarprov där man anmäler sig till det teoretiska provet och uppkörningen samtidigt. Testen visade att fler blev godkända i teoridelen.

- Vi tror att man kommer bättre förberedd till ett sånt test, men vi vet inte när, eller om, det kan införas eftersom utvärderingen inte är klar, säger Hans Tvetmark.

Fotnot: Robin Hennig klarade testet.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons