Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kan få heltidsjobb

Annons

Kommunal i Gagnef, med ordföranden Iréne Homman i spetsen, har länge efterlyst fler heltidstjänster i kommunen. Nu ser det ut som om önskemålet kan komma att uppfyllas.

Kommunalrådet Anders Ahlgren (c) och Iréne Homman har tagit fram ett förslag på hur fler heltidstjänster ska kunna skapas. Det går ut på att de anställda ska kunna kombinera arbete inom såväl hemtjänsten, som de särskilda boendena som inom LSS-verksamheten.

I dag är dessa tre verksamheter organiserade för sig, och var och en löser sina personalbehov. Genom att ta ett samlat grepp om alla verksamheterna hoppas kommunen att de anställda ska kunna kombinera sina tjänster, så att exempelvis den som arbetar deltid på ett särskilt boende ska kunna komma upp i heltid genom att också jobba inom LSS och/eller hemtjänsten.

Socialnämndens tjänstemän ska nu utreda Ahlgrens och Hommans förslag.

-Diskussionen har pågått länge och jag har full förståelse för att deltidsarbetande vill ha heltid. Men vi kan, vilket jag påpekat tidigare, inte skapa tjänster utan att det finns arbetsuppgifter.

- Det här kan vara ett sätt att lösa frågan för åtminstone några deltidsanställda, säger Anders Ahlgren, som betonar att diskussionerna med kommunals Iréne Homman förts i en positiv anda och varit konstruktiva.

-Om vi gör geografiska enheter istället för verksamhetsenheter kan fler jobba över verksamhetsgränserna. Jag vet inte om det går, men Iréne har varit positiv och vi ber nu socialnämnden att utreda om det på det här sättet kan skapas högre tjänstgöringsgrader. På sikt är det nödvändigt, men det är viktigt att det sker samtidigt som vi effektiviserar så att vi använder skattebetalarnas pengar på bästa sätt, säger kommunalrådet.

Iréne Homman betonar att det är viktigt att skapa fler heltidstjänster inte minst med tanke på de yngre medarbetarna i kommunen, som ofta efterlyser en högre tjänstgöringsgrad.

- Vi måste göra detta för att kunna behålla de yngre. Om det inte skapas fler heltidstjänster finns det risk för att de väljer att arbeta någon annanstans, säger Iréne Homman.

Hon framhåller också att det i dag arbetar många vikarier inom verksamheten, vilket visar att det finns utrymme för fler heltidstjänster.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons