Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler hoppar av som ledamöter

Annons

För Säters del innebär det att 12,5 procent av de förtroendevalda har lämnat sina uppdrag sedan valet 2002. Hedemora har fler fullmäktigeledamöter, så där stannar siffran på 10,9 procent.

Det är Valmyndigheten som låtit kartlägga fullmäktiges avhoppare i Sveriges samtliga kommuner. Undersökningen visar att genomsnittskommunen bara har tappat åtta procent av sina ledamöter.

- Det är förstås inte bra om vi avviker från utvecklingen, säger Rolf Stoltz, förste vice ordförande i Hedemora kommunfullmäktige.

Visserligen händer det att ledamöter slutar av olika anledningar. De kanske flyttar från kommunen, eller får ändrade familjeförhållanden.

Men kommunfullmäktige har också förlorat en del av sin makt.

- Där ligger nog det största problemet och därför tror jag också att avhoppen kommer att öka i framtiden.

Frågor som tidigare avgjordes i kommunfullmäktige, har tagits över av andra styrelser och nämnder. Rolf Stoltz tycker inte om den utvecklingen. Han vill i stället stärka fullmäktiges ställning.

- Det är viktigt för att människor ska känna att det är meningsfullt att vara med, ledamöterna måste få större delaktighet i besluten.

Socialdemokraten Eva Kungsmark lämnade nyligen sin plats i Säters kommunfullmäktige efter nästan 20 år.

- Det finns inget intresse från regeringen för små landsortskommuner längre, tycker hon.

Resurserna krymper och ledamöterna i fullmäktige får allt mindre att säga till om.

- Det lockar inte direkt till engagemang, jag ångrar inte att jag hoppade av, säger Eva Kungsmark.

Hon tror att det kommer att bli svårare att engagera ungdomar i kommunalpolitiken. Valmyndighetens statistik visar också att personer under 36 år, står för de flesta avhoppen.

En annan anledning till att Eva Kungsmark lämnade fullmäktige, är att de två största partierna, centern och socialdemokraterna, styr Säters kommun tillsammans.

- Det finns inte kvar någon opposition eller vilja att förändra. Det blir helt dött i politiken och medborgarna tycker inte att vi gör det vi ska, säger hon.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons