Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler hästar begravs hemma

/

Annons

Ett växande antal hästägare vill inte att deras häst ska gå till slakt. Hittills i år har sjutton personer i länet ansökt om att få begrava sin häst hemma. Det kan jämföras med 2005 då bara tolv ansökningar kom in under hela året.

- Jag tror att det är sex, sju stycken ansökningar bara första veckan i juli, säger Olle Rydell, länsveterinär på Länsstyrelsen i Dalarna.

Vanliga sällskapsdjur som hund och katt får ägaren utan vidare begrava själv. Men för att få begrava sin häst på fastigheten krävs tillstånd från Länsstyrelsens veterinärenhet. Miljöenheten kontrollerar sedan att platsen för begravningen är lämplig. Till exempel får kroppen inte grävas ner i närheten av något vattendrag.

- Under vinterhalvåret när marken är frusen går hästar vanligtvis till slakt. Annars kommer Svensk landbrukstjänst och hämtar kroppen som fraktas till Västergötland för förbränning, säger Olle Rydell.

Erica Janols arbetar som bonde i Bispbergshyttan i Stora Skedvi. Hon är en av dem som bestämt sig för att begrava sin häst hemma. För Erica Janols var det främst en fråga om pengar. När döda kor och får hämtas är transporten subventionerad. Men det gäller inte för hästar. Då kostar det 3500 kronor.

- Vanligtvis brukar det enklaste vara att hästen går till närslakt. I det här fallet var det inte aktuellt eftersom det var en liten shetlandsponny som var väldigt gammal. Därför ringde jag och ville få hästkroppen hämtad. Men eftersom det kostade flera tusen tyckte jag att det var bättre att begrava honom här, säger hon.

En halv kilometer från ladugården finns en jordplätt där det inte växer något gräs. Här ligger hästen Dennis begravd sedan tre månader tillbaka.

- Visst känns det bra också, att han ligger begravd nära, säger Erica Janols.

Fakta: Vad händer med hästen?

När en häst är avlivad eller självdöd räknas den som animalisk biprodukt och får inte hanteras hur som helst på grund av smittspridning. Det finns ett antal olika alternativ för ägaren att välja mellan. Ska hästen bli livsmedel är det viktigt att veta vilka mediciner som hästen kan behandlas med.

Destruktion - Vanligtvis innebär destruktion total förbränning i ugn. Det brukar röra sig om ungefär 5000 hästar per år i Sverige, men andelen har ökat och som en följd av detta har antalet hästar som går till slakt minskat med drygt 35 procent.

Kremering - En dyrare form av förbränning där askan från ett enskilt djur sparas. Kan kosta upp mot 15 000 kronor. Ett billigare alternativ är att kremera endast hjärta eller annan del av hästen.

Nedgrävning/deponi - Ett allt vanligare sätt är att både avliva och begrava hästen hemma. Anledningen till att man får gräva ner hästar och inte andra djur som ko och får är att hästkroppen inte kan sprida lika många farliga smittor.

Källa: Lantbrukarnas riksförbund

Mer läsning

Annons