Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler hålstensfynd i Ovansiljan

Annons

uDet finns flera så kallade hålgropstenar i Siljanstrakten än de i Gesunda som arkeologen Greger Bennström tittat på.

Elly Laggar i Orsbleck har en sådan sten hemma på gården och hos Oscar Andersson på Grapevägen finns en sten som prydnad i bokhyllan. Kanske den stenen bär på lösningen till mysteriet om hur groparna kommit till.

- Geologiskt kunniga personer som jag visat stenen för, drog slutsatsen att det fanns en naturlig förklaring till groparna, berättar Oscar Andersson.

Oscars sten är ett så kallat konglomerat, i det här fallet en sandsten som haft insprängningar av något mindre motståndskraftigt mineral som vittrat bort under årtusendenas gång, kanske under påverkan av vatten. Groparna är det som är kvar av den processen.

Då Greger Bennström undersökte stenarna i Gesunda, berättade han att, enligt folktron, så malde älvorna säd i stenarnas gropar. Vetenskapsmännen tror att stenarna använts som offerstenar. Så kallade hålgropstenar är vanligast vid hällristningsplatser runt Mälaren. Det ser ut som om någon människa hackat ur groparna i större stenblock och så kan det förstås vara, men Oscar Anderssons sten visar istället på en process i naturen. Groparna på den stenen är i alla fall inte tillkomna med mänsklig hjälp, det syns tydligt med den form och det utseende de har.

- Ragnar Lannerbro, som var intresserad av både arkeologi och geologi, var den förste som jag beskrev stenen för. Han kom fram till att stenen var ett konglomerat.

Oscar hittade sin sten på Harkonberget omkring 1958, då han flyttat till Siljansfors där han var chef på försöksparken.

- Stenen låg väl synlig, upplagd vid cykelstigen mellan Siljansfors och Äjsjön.

Stigen anlades 1927-28 av Nils Petter Nyström.

- Sannolikt har han vid grävning av stigen funnit denna märkliga sten och placerat den synlig vid vägkanten istället för att att använda den som utfyllnad, tror Oscar som konstaterar att den här stenen, som legat gömd i moränlagren i cirka 10 000 år, aldrig fick chansen att bli offersten.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons