Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler fyraåriga flickor feta

Annons

Utvecklingen av övervikt och fetma bland små barn är alarmerande, enligt en svensk studie. Sannolikheten att en fyraårig flicka är fet är sex gånger större i dag än för 20 år sedan.

Viktuppgången är inte lika markant bland pojkarna, enligt studien som gjorts bland 540 Uppsalabarn och som publiceras i tidskriften Acta Paediatrica. Barnen som var fyra, tio eller sexton år 2002 har jämförts med lika många barn i samma åldersgrupper 1982.

"Trots att föräldrarna till barnen var välutbildade, en faktor som kopplas till mindre övervikt hos barn, hade barnen _ speciellt flickor _ blivit betydligt fetare under 20-årsperioden", skriver Ulf Holmbäck, forskare vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Utvecklingen oroar, främst med tanke på den ökade risken för diabetes och hjärt- kärlsjukdomar som dessa barn löper.

Bland fyraåringarna har andelen feta flickor ökat från en till sex procent medan de feta pojkarna har minskat från två till en procent under perioden. Tioåriga flickors kroppsmasseindex (BMI) har samtidigt ökat med 13 procent och pojkarnas med 5 procent.

När det gäller 16-åringarna har viktutvecklingen varit mer stabil, vilket talar för att viktförändringarna bland barnen har skett relativt nyligen. Men det ska sägas att uppgifter saknas för vissa av 16-åringarna 2002, troligen på grund av att de inte har velat väga sig.

Studien har uppmärksammats av Dagens Medicin och Svenska Dagbladet.

TT

Mer läsning

Annons