Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler företagare flyr skatten

Annons

Om bara några dagar täpps skatte-kryphålet igen. Då är det inte lika lönsamt att flytta till Öster- rike med sina tillgångar. Men åtminstone tre personer har sålt sina Faluföretag och fastigheter och flytt.

I februari 2005 sålde Falubon Kjell Nämnd allt, totalt 15 fastigheter i Falun och bostäder i Rättvik, Leksand och Hedemora. För det fick han 250 miljoner kronor.

Kjell Nämnd var innan försäljningen en av Faluns största privata fastighetsägare. I början av december skrev han och hustrun Christina sig i Salzburg i Öster- rike.

Erkki Ledensjö ägde tidigare Falutryckeriet Strålin & Persson. I september 2004 flyttade han till Österrike, sedan sålde han tryckeriet.

Alla tre bor i eller i närheten av Salzburg. Tidningen har försökt nå både Erkki Ledensjö och Kjell Nämnd, men utan resultat.

Lars Jansson kan berätta varför han och hustrun Ros-Marie flyttat till Österrike. Han säger att det delvis berodde på han gynnas skattemässigt. Men det är inte huvudanledningen.

- Vi vill vara mer i centrum av Europa, nära Rom, Budapest och Prag. Jag är 60 år och min hustru är 57. Vi har pratat om det här i många år. Ska vi till en ny miljö så är det rätt tid för oss, säger Lars Jansson.

Paret flyttade in i sin bostad nära Salzburg i förrgår. Huset fick de tag på genom kontakter med revisionsbyrån Öhrlings Pricewaterhouse Coopers.

Han säger att om han hade skattat för vinsten av bolagsförsäljningen i Sverige så hade han fått "hårdare beskattning" för de första åtta miljoner kronorna, därefter hade det varit 20 procent skatt för övrig vinst. Det slipper han nu.

Lars Jansson känner till att byggherren Kjell Nämnd och hustrun Christina också har flyttat till Österrike. Att Strålin & Perssons förre ägare Erkki Ledensjö slagit sig ner nära Salzburg var han inte informerad om.

Lars Jansson tänker arbeta lite i sitt nya hemland. Han tänker starta en firma för handel med de baltiska länderna.

- Jag tänker inte jobba 100 procent. Jag och min hustru har jobbat hårt i många år. Nu kan vi förändra våra liv, säger Lars Jansson.

JOHANNA LUNDIN KENNETHWESTERLUND

Mer läsning

Annons