Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler flyktingar tas emot

Annons

Förra året kom 57 män- niskor, i år blir det förmodligen 90 , som är den övre gränsen i det avtal kommunen har med integrationsverket.

Eftersom flyktingmottagandet väntas öka har socialförvaltningen åter inrättat en tjänst som flyktingsamordnare. Det jobbet fick Rita Lindqvist som nu arbetar sin andra vecka.

Flyktingförläggningarna i landet är fulla. Totalt beräknar Integrationsverket att det kommer 16 200 flyktingar till Sverige i år. Falun har avtal på att ta emot mellan 70 och 90, och Rita Lindqvist anser att det är en lämplig övre gräns.

- Vi är skyldiga att ge en bra introduktion, det räcker inte med tak över huvudet, säger Rita och nämner en rad saker som ska fungera: Svenskundervisning, tolkar, hemspråkundervisning, bostäder, yrkespraktik, extra stöd till kvinnor och barn, med mera.

Flyktingsamordnarens jobb är, som titeln antyder, att samordna resurserna för flyktingarnas bästa och skapa goda kontakter med myndigheter, kommun och näringsliv. Rita har en hel del idéer.

Inga "färska" pengar går till den nya tjänsten, utrymme har skapats genom omfördelningar.

Det skiftar vilka länder flyktingar kommer från. Förra året kom de flesta till Falun från Irak, många av dem är kurder, därnäst kommer afghaner, iranier, bosnier och somalier.

Rita Lindqvist vill skapa en stark grupp för flyktingmottagning. Hon inväntar en flyttkarusell på socialförvaltningen så att medlemmarna kan få ögonkontakt. I gruppen ingår praktiksamordnaren Britta Lennblad och social-sekreterarna Eva Solig, Sonja Johansson, från Egypten, och Moses Hadi, från Iran.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons