Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får socialbidrag

Annons

I slutet av 2003 kunde en mindre ökning av socialbidragsutbetalningarna skönjas. Men i mars månad i år skenade utbetalningarna i väg uppåt. Jämfört med mars månad i fjol närmar sig ökningen 50 procent. Inget tyder just nu på att trenden ska vända nedåt.

I mars månad 2003 betalade socialförvaltningen ut 452 000 kronor i socialbidrag. Samma månad i år ligger utbetalningarna på 706 000 kronor.

Det senaste året har cirka hundra hushåll varit i behov av ekonomiskt stöd. Nu är de fler, exakt hur många hushåll fler det rör sig om är inte känt.

Omsorgsnämndens ordförande Jonas Carlgren (m) konstaterar att situationen inte är unik för Hedemora. Trenden är sig lik i kommuner över hela landet.

- En osäker arbetsmarknad och indragningar i a-kassesystemet och försäkringskassan gör att fler hamnar utanför säkerhetssystemet. Socialförvaltningen är sista utpost för dessa.

Carlgren menar att det nu är viktigt att kommunen nyttjar sina lokala arbetsmarknadsresurser på bästa sätt.

- I kommunen har vi exempelvis Minimaxi och Lärcentrum som en väg att försöka slussa in personer på arbetsmarknaden. Inslussningstiden får inte bli för lång, annars är det lätt att systemet låser fast.

Arbetsförmedlingen i Hedemora känner inte av ett ökat tryck.

- Vi har haft ett likartat tryck under ganska lång tid och det hänger ju ihop med den rådande konjunkturen, säger Kjell Bergqvist, chef på arbetsförmedlingen.

Nu gällande siffror för antalet öppet arbetslösa och de som är i konjunkturprogram är identiska med antalet vid den här tiden i fjol.

- Vi upplever dock att konjunkturen börjat blåsa åt rätt håll. Än så länge bara ekonomiskt, men vi har förhoppningar om en ökad efterfrågan av arbetskraft på arbetsmarknaden i höst.

I den så kallade arbetsmarknadsnämnden samverkar arbetsförmedlingen, försäkringskassan och kommunen.

- Det här är ett lass som varken arbetsförmedling, försäkringskassan eller kommunen kan dra själv. Det bygger på samverkan mellan parterna, säger Bergqvist.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons