Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får a-kassehjälp av facken

Annons

Åtstramningarna i a-kassan har redan gjort att långt fler medlemmar söker fackets hjälp i tvister med myndigheterna.

Men en större anstormning väntas.

Vid ett seminarium under Almedalsveckan i Visby på måndagen klargjorde LO-TCO Rättsskydd _ som ger juridisk hjälp till fackens medlemmar _ att nya regeringens åtstramning i a-kassan redan kraftigt ökat antalet a-kasseärenden. Första halvåret i år hade LO-TCO Rättsskydd 41 sådana ärenden, mot 33 under hela fjolåret.

Ofta är det människor som hamnat mellan trygghetssystemens stolar. Totalt beräknas 5|000_10|000 människor per år drabbas. Arbetsförmedlingen kan exempelvis anse att de är för sjuka för att söka jobb, medan Försäkringskassan anser att de är friska. Därmed får de varken rätt till full sjukpenning eller full a-kassa _ eller blir helt utan.

Hon tror att ökningen av a-kasseärenden beror på att fackförbunden, pressade av avhopp från a-kassorna och minskade medlemsantal, oftare beviljar rättshjälp.

Ändå är det ännu bara en bråkdel av alla dem som nekas a-kassa som når LO-TCO Rättsskydd. Det är av stor vikt att ännu fler förbund beviljar hjälp, så att många ärenden kan drivas till länsrätter, kammarrätter och regeringsrätt och bilda stabil praxis, menar Angelin Olsson De Groat.

De Groat tror att samhällets kostnader i stället kommer att synas i fler socialbidragstagare.

Hon pekar också på att det dröjer innan alla följder syns. Enligt övergångsreglerna får den som redan före åtstramningen beviljades en 300-dagars ersättningsperiod i a-kassan rätt att fullfölja den enligt de gamla reglerna, påpekar De Groat.

TT

Mer läsning

Annons