Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler elever på hemmaplan

Annons

Sara och Rose-Marie är några elever i 9C som vi pratat med.

- Jag vill se någonting nytt och testa någonting annat, förklarar Sara som sökt sig till samhällslinjen i Falun. Hon vill läsa språk för att bli reseledare eller någonting i den stilen.

Rose-Marie som också vill komma ut i världen hoppas få ett arbete där hon kan blanda arbete med nöje och därför söker hon sig till Falun för att läsa handel och administration.

Av 77 niondeklassare på Smedbergsskolan är det bara 22 som sökt en utbildning i Vansbro som första alternativ, det är 28 procent av eleverna. Nästan lika många, 23 procent, söker sig till Falun där hantverksprogrammet är populärt med fem sökande från Vansbro. På hantverksprogrammet finns den eftertraktade frisörutbildningen.

Gymnasiet i Malung lockar 21 procent av eleverna, varav sex sökt till byggprogrammet, fyra till hotell- och restaurangutbildningen, tre vill dit för att läsa naturvetenskap och två hoppas komma in på handel och administration.

Naturbruksutbildningarna i Rättvik och Älvdalen lockar fyra sökande och tre elever hoppas komma in på fotbollsgymnasiet i Degerfors.

De flesta av de utbildningar på andra orter som vi nämnt har ingen motsvarighet i Vansbro så det verkar ändå som att eleverna gör rationella val, alltså efter intresse och inte bara av längtan att komma bort.

Två populära utbildningar, hästskötar- och ridledarutbildningen samt estetiska programmet har inga förstahandssökande från Vansbro. De här utbildningarna brukar locka elever bortifrån så de lär nog bli fyllda i alla fall.

Nu var det här förstahandsalternativen, siffrorna brukar ändras till skolstarten eftersom alla inte kommer in på förstavalen.

-Visst kan man känna oro över att det är få sökande, men förhoppningen är att många fler ska tycka att det är intressant att studera i Vansbro, säger utbildningschefen Claes Berglind som räknar med att det nya gymnasiet ska bidra till att fler elever söker utbildningar här.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons