Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler elever kan åka gratis buss

Annons

De nya generösare reglerna gäller elever på högstadiet som valt en annan skola än den som finns i upptagningsområdet.

Exempelvis hör elever boende i Sörviksområdet till Kyrkskolans upptagningsområde.

Vill en elev från det området i stället gå på Lorensbergaskolan så har eleven hittills på egen hand fått ordna och bekosta skjutsen mellan Kyrkskolan och Lorensbergaskolan.

Med de nya reglerna betalar kommunen skolskjuts med buss från Sörvik till Lorensberga.

- Bor man på Hammarbacken har eleven hittills inte haft rätt till skolskjuts till Kyrkskolan. Men har eleven nu begärt att få gå på Parkskolan i Grängesberg så får eleven ett busskort, upplyser Barbro Nystedt, områdeschef vid skolförvaltningen.

Det nyligen påbörjade läsåret 2003-2004 är det 354 elever som valt annan skola än den man hör till genom sitt upptagningsområde. Bland dem är det 87 elever som går i högstadiet.

Hur många av dessa 87 som nu kan åka gratis buss till skolan är oklart. För att högstadieelever ska ha rätt till skolskjuts måste skolan vara belägen minst fyra kilometer från elevens hem.

Därför är det också osäkert hur de nya reglerna kommer att påverka social- och utbildningsnämndens budget.

- Eftersom vi inte vet hur det här kommer att slå börjar vi med att erbjuda elever på högstadiet den här möjligheten, förklarar nämndens ordförande Ulla-Britt Mikaelsson (s).

Kostnaden per busskort och läsår var läsåret 2001-2002 cirka 5 700 kronor.

- Nu är priset obetydligt högre, men kommer att förändras snart. Att beräkna är svårt eftersom Dalatrafik gör om sitt betalningssystem mot kommunerna, förklarar Barbro Nystedt.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons