Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler döda civila hot mot Isaf

Annons

Natostyrkan Isafs flygräder har på senare tid dödat fler civila afghaner än talibanerna, hävdar en människorättsgrupp.

Enligt FN har 600 civila dödats i år, de flesta av dem av regeringsvänliga styrkor.

Isafs flyginsatser borde begränsas, kräver nu den afghanska oberoende människorättskommissionen.

Men för de militära befälhavarna i Afghanistan är behovet av flygunderstöd stort, säger generalmajor Anders Lindström, operativ chef i Försvarsmakten och ansvarig för de drygt 330 svenskar som ingår i Isafstyrkan.

Ytterst handlar det för befälhavarna om ett val mellan att låta egna soldater dö, eller riskera civila offer när talibaner eller andra motståndare använder kvinnor och barn som sköldar i eldstrider med Natostyrkorna.

Men kritiken mot Isaf för de civila offren växer, och utgör i förlängningen ett hot mot hela insatsen i Afghanistan, enligt kritiker. Även Lindström är bekymrad.

En kör av internationella chefsröster håller med. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uttryckte på måndagen en "stark vädjan" till militära befälhavare om att undvika civila offer. Afghanistans president Hamid Karzai, allt mer pressad av uteblivna framgångar, har länge hårt kritiserat Natos oförmåga att undvika civila dödsfall, och Natochefen Jaap de Hoop Scheffer har i tidigare fall krävt utredningar.

Bengt Kristiansson, generalsekreterare i Svenska Afghanistankommittén, "märker tydligt" hur den folkliga opinionen nu svänger mot Isaf, som mer och mer förväxlas med den USA-ledda koalition som tidigare ansvarade för striderna mot talibanerna.

TT

Mer läsning

Annons