Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler dagis slipper koka-kyl

Annons

I förskolorna Kyrkbacken och Furuvägen ska det nämligen inte investeras i sådan utrustning som krävs för att hantera koka-kylmaten.

Detta framgår av kommunala handlingar som NLT tagit del av. Förskolorna undantas då de "kommer att avvecklas inom snar framtid", heter det.

När NLT kollar med ansvariga visar sig "inom snar framtid" vara ett svävande begrepp.

Tanken är att de två förskolorna med i dag sammanlagt 37 barn och 8 anställda i framtiden ska inrymmas i den så kallade modulen vid Parkskolan. Hit flyttar man när elevantalet på högstadiet minskat så pass att samtliga elever får plats i Parkskolan.

-Förut har vi talat om 2010. Däromkring sker en drastisk minskning av elevantalet. Men det här är något vi tittar över varje år, säger Ulla-Britt Mikaelsson (s), ordförande för social- och utbildningsnämnden.

Skolchefen BrittMarie Pettersson räknar med tidigare flytt.

-Från höstterminen 2008 är det tänkt att alla högstadieelever ska få plats i Parkskolan. I år har vi 335 elever på högstadiet i Grängesberg, från höstterminen 2006 minskar antalet till 301, hösten 2007 är antalet 283 och hösten 2008 230. Således en minskning med över 100 elever på bara några år.

Kommunen har i några etapper infört koka-kylsystemet på skolor, dagis och äldreboenden.

Nu när det är dags för den avslutande etappen har Stensveden redan fått löfte av först kommunalrådet och sedan kommunstyrelsens arbetsutskott att slippa koka-kyl. Samma sak är det med skola och dagis i Fredriksberg.

I dagarna har Maria Pettersson mottagit ett brev från Högbergets förskola i Ludvika där verksamheten är inspirerad av den så kallade Waldorfpedagogiken. På förskolan går 19 barn och ansvariga önskar nu, bland annat med hänvisning till den speciella pedagogiken, att de inte blir indragna i koka-kylprojektet.

Maria Pettersson säger på måndagskvällen till NLT att hon ännu inte hunnit läsa brevet. Men är det så att Högbergets förskola rent allmänt bara är ute efter att "slippa" koka-kyl, så lär man inte få kommunalrådets stöd.

-Jag gillar inte uttrycket "slippa koka-kyl". Vi ska starta ett matprojekt där maten är det centrala och syftet är att göra det bästa av skolmaten. Pratar man om att slippa koka-kyl så låter det som att det skulle vara något fruktansvärt farligt och giftigt.

I en kommunal utredning hävdas att det krävs investeringar på 2565000 kronor när de kök som i dag står utanför koka-kyl ska inlemmas i systemet. I kalkylen ingår också beräknade kostnader för att leva upp till nya hårdare skrivningar i livsmedelslagen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons