Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler byar ska räddas

Annons

Det arbetet kommer nu att fortsätta. Fyra byar i Dalarna kommer att ingå i den satsning som görs och tre av dessa byar är just de nämnda i Malungs kommun.

Nu har man fått pengar från länsstyrelsen till att ordna 20 träffar för att vidareutveckla arbetet kring den här satsningen. Den första träffen hölls häromdagen i Rörbäcksnäs och den kommer nu under våren att följas av ytterligare träffar. Träffar där alla byarna finns representerade men också träffar enbart i respektive by som berörs.

- Det har visat sig att det recept man haft i exempelvis Malungs kommun har visat sig mycket bra och vi tror att en fortsatt satsning kommer att betyda att byarna blir ännu starkare, säger Ture Olsson vid Malungs kommun.

Malungs kommun har i det här nya upplägget kommit att bli något av en testkommun och man hoppas att det här ska slå så bra ut att man också kan sprida idén och satsningen till andra delar av länet där det finns liknande problem.

- Vi vet att de små byarna i framtiden inte kan räkna med att någon annan ser till att service och liknande blir kvar utan här måste man ha ett samarbete mellan både privata, föreningar och andra för att det ska fungera, säger Lasse Nygårds vid entreprenörsskolan i Leksand, som fanns med i Rörbäcksnäs och som också varit mycket delaktig i det här arbetet, liksom hans närmaste medhjälpare Ture Olsson, Birgitta Eriksson och Bengt Jernhall har varit.

På det sätt man arbetat i Malungsbyarna Sörsjön, Rörbäcksnäs och Öje har gjort att man bland annat kunnat rädda livsmedelsbutiken i byn och man har också genom samarbete med kommun och föreningar kunnat vidareutveckla och förbättra många servicegrenar, bland annat inom hemtjänsten.

Lasse Nygårds noterar att i landet har cirka 300 butiker i byarna försvunnit de senaste åren. Bara i Dalarna har 22 butiker försvunnit i byarna under de senaste fem åren.

Alla är överens om att hittar man rätt metoder kommer det att rädda och till och med vidareutveckla många byar som annars skulle få svårt att överleva. Samtidigt måste också alla ha klart för sig att det behövs engagemang från alla och att man måste inse att det här handlar om ett mycket långsiktigt arbete.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons