Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler brister hos hästar

Annons

Miljö- och byggnadsnämnden har fått en rad klagomål genom åren, och i synnerhet under förra året, på djurhållningen hos en fastighetsägare i Smedjebackens kommun.

Vid ett återbesök på gården, den 8 juni, konstaterade en veterinär att kraven inte var uppfyllda som ställdes på hästägaren i samband med den stora stallkollen som genomfördes förra året.

En av de två shettlandsponnyerna hade drabbats av fång, vilket är en smärtsam sjukdom i hästarnas hovar. Därför beslutade nämnden att hästarnas ägare skulle se till att hästarnas hovar verkades och att det skulle ske en veterinärundersökning för att bedöma hästarnas medicinska status.

Det var för två veckor sedan som beslutet togs och hästägaren fick då sju dagar på sig att uppfylla kraven. Hästägaren har därefter ringt och meddelat att hästarna har verkats av en hovslagare och i fredags besökte veterinär Bo Hannersjö och miljöskyddsinspektören Annika Jacobson gården.

De konstaterade då att en kvigko behöver få sina klövar åtgärdade då de växer fel. Detta måste åtgärdas snarast och sedan ska klövarna åtgärdas minst två gånger per år.

-En häst går fortfarande fel då hovarna inte är verkade tillräckligt för att motverka det fång hon tidigare haft. Hästen skyggar för kontakter så det är inte möjligt att göra en medicinsk bedömning, säger Annika Jacobson som muntligt uppmanat ägaren att verka hästen var tredje vecka.

Jacobson konstaterar att den andra hästen är lika skygg men den har inga gång- eller hovfel, vad man kan se med blotta ögat.

Eftersom ingen veterinärundersökning kunde göras kvarstår alltså kravet på en bedömning av hästarnas hälsa.

-Vi kommer att se till hästarna kontinuerligt. Blir det ytterligare ett föreläggande har vi möjlighet att lämna ärendet vidare till länsstyrelsen, men det sker tidigast i september, säger Jacobson.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons