Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler behövs på Myran

Annons

- En dag var vi 70 stycken här, föräldrar och barn. Det är otroligt mycket jobb att göra allt ensam.

Det säger Annelie Söderberg. Hon driver ensam öppna förskolan Myran på Bullermyren.

Kommunen betalar henne en halvtidslön. Nu hoppas hon att kommunen betalar ytterligare en halvtidstjänst.

Enligt en rapport från Skolverket har antalet öppna förskolor i Sverige minskat från över 1 600 i början av 1990-talet till strax över 400 i dag.

I Borlänge finns sedan november tre öppna förskolor som kommunen ger bidrag. För 2005 betalade kommunen 458 000 kronor till öppna förskolor. Kommunen driver själv inga öppna förskolor, det slutade man med för runt tio år sedan.

Kommunen betalar hyran och Annelies lön, de andra kostnaderna täcks av sponsorpengar från Hyresgästföreningen och Rädda Barnen. All administration sköter Studieförbundet Vuxenskolan.

- Jag jobbar kanske 75 procent fast får betalt för halvtid. Det är omöjligt att få det att gå runt ensam på en halvtidstjänst med allt som måste göras, säger hon.

Öppna förskolan Myran har öppet måndag till torsdag. Men Annelie Söderberg skulle gärna ha mer öppet.

- Det brukar vara runt 35 föräldrar och barn här varje dag. Många föräldrar behöver komma hit och dela sina bekymmer med andra föräldrar. Det kan vara att barnen inte sover, inte äter eller något eget problem, berättar hon.

Inför nästa år har hon och Vuxenskolan ansökt om pengar till ytterligare en halvtidstjänst. Men hon vet inte hur det blir.

- Det skulle vara skönt med en till här. Blir jag sjuk nu måste jag stänga så det gäller att hålla sig frisk.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons