Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler barn tas om hand

Annons

Länsstyrelsen i Dalarna har gjort en sammanställning över barn och ungdomar som har omhändertagits enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, under perioden 2000 till 2003. Sammanställningen är ett led i tillsynen av hur dalakommunerna arbetar med de här frågorna.

Rapporten visar att antalet barn och ungdomar som tvångsomhändertagits på grund av hemförhållandena har mer än fyrdubblats under den aktuella perioden, från sju fall år 2000 till 30 tre år senare.

Orsaker till ingripandena kan vara att föräldrarna missbrukar eller att barnet har utsatts för misshandel eller övergrepp inom familjen. I de flesta fall handlade det om yngre barn och antalsmässigt var det ingen större skillnad mellan pojkar och flickor.

Vad beror ökningen på?

- Vi har inte gjort någon analys av resultatet. Det här är en kvantitativ sammanställning som bygger på länsrättens domar. Vi uppmanar kommunerna att nu borra vidare och analysera sina siffror, säger Pelle Björklund, socialdirektör vid länsstyrelsen.

Antalet unga som tvångsvårdas på grund av destruktivt beteende, exempelvis missbruk eller kriminalitet, har minskat med 40 procent - från 25 fall till 15 - mellan 2002 och 2003.

Därmed är antalet ingripanden tillbaka på samma nivå som år 2000. Fler pojkar än flickor omhändertogs på grund av destruktivt beteende.

CHRISTIAN FERRERA

Mer läsning

Annons