Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler barn får sömnsjuka

/
  • Rebecka Lif blev mycket trött efter vaccineringen mot svininfluensa.  Foto: Anders Mojanis/Arkiv
  •  Foto: Kjell Jansson
  • När man ser en gammaldags stenkross i aktion för första gången, då gäller det att hålla för öronen. Det vet bröderna Albin och Loke Danielsson, som gick runt med pappa Jonas på traktorträffen i Tylla i lördags.  Foto: Janne Eriksson

Annons

Efter att nioåriga Rebecca Lif i Lima vaccinerades mot svininfluensan blev hon extremt trött och ökade kraftigt i vikt.

- Jag är jättetrött och har svårt att hålla mig vaken. Några gånger har jag somnat när jag varit hos kompisar och när vi åker bil somnar jag nästan direkt. När jag skrattar blir jag så svag i benen, sa Rebecka när Dalarnas Tidningar skrev om fallet för två veckor sedan.

Sjukvården misstänker att Rebecka kan ha drabbats av sömnsjuka, och familjen själv tror att sjukdomen brutit ut på grund av influensavaccineringen.

Några direkta kopplingar mellan sömnsjuka och influensavaccinet kan dock inte göras, det beskedet gav Läkemedelsverket på tisdagen.

Antalet fall är inte högre hos personer som fått vaccin än hos de som inte vaccinerats, visar preliminära siffror. Enligt Läkemedelsverket är det dock fortfarande oklart om vaccinet Pandemrix kan orsaka sömnsjuka hos barn, och en stor EU-utredning pågår.

Hittills har sjukvården fått vetskap om 20 fall där personer under 18 år fått sömnsjuka efter att ha blivit vaccinerade mot Svininfluensan. De senaste åren har mellan sju och sexton barn fått diagnosen varje år, en betydligt lägre siffra än de personer som insjuknat efter vaccineringen påbörjades förra året.

Mer läsning

Annons