Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler barn får plats

Annons

Några snabba beslut, 75 000 kronor och fyra månader senare öppnades en ny förskoleavdelning i Mockfjärd.

- Det var möjligt tack vare ett bra arbete på alla plan i kommunen, förklarade rektor Inger Hagdahl när Junibacken, ortens femte förskoleavdelning, höll öppet hus.

Junibacken, som är lokaliserad till Benarvsgården, är ett resultat av en rekordsnabbt och obyråkratiskt kommunalt arbete.

I början av september i fjol skrev Inger Hagdahl till barn- och utbildningsnämnden och berättade att det behövdes fler förskoleplatser i Mockfjärd.

Dagarna före jul anställde kommunen fyra av de omkring tio personer som sökt tjänsterna vid den nya avdelningen och den 7 januari började det nya arbetslaget förbereda inför barnens ankomst.

- Fastighetschef Rolf Olérs och Djuråsskolans administrative assistent Ulla Gustafsson är två av många kommunala befattningshavare som svarat för berömvärda insatser, anser rektorn.

Ulla Gustafsson lånades in för att snabbt planera och genomföra köp av inventarier. Hittills har avdelningen fått möbler, leksaker och annan utrustning för 75 000 kronor. Dessutom har bland annat möbler hämtats från Hedens skola och kommunala förråd.

- Junibacken är lite av en återvinningsavdelning, säger Hagdahl med ett leende.

Under fredagens öppna hus konstaterade hon och barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Bengtsson, kd, att personalen - Yvonne Edlund, Anette Fogelquist, Anna Källgren och Tina Bing samt Anna-Lena Bergkvist i köket - gjort en fantastisk insats, inte minst med tanke på att alla barnen blev inskolade samtidigt.

- Fortfarande saknar vi bland annat lekredskap för utomhusbruk, men det kommer. Och väggarna har barnen hjälpt till att smycka med egna konstverk, berättade Anna Källgren.

Junibacken har 16 förskolebarn inskrivna och dessutom sju barn som omfattas av den allmänna förskoleverksamheten för fyra- och femåringar.

Anders Bengtsson, som från förvaltningen överlämnade en tavla med Prinsarnes Blomsteralfabet, menade att det är mycket positivt att kommunen "måste" öppna en ny avdelning:

- Barn är en resurs både nu och i framtiden. Vår ambition är att erbjuda dem en omsorgs- och skolverksamhet där de känner sig trygga, vilket är grundförutsättningen för att de ska trivas, må bra och utvecklas. Under den senaste tiden har jag besökt flera förskolor och imponerats av personalens kompetens och engagemang.

Benarvsgården har tidigare fungerat som bland annat restaurang, bibliotek, kontor, förskola och för familjeverksamhet. Nu tyder ett konstant högt födelsetal på att den kommer att fungera som förskola under många år.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons