Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler använder bilbälte i Hedemora

Annons

- Om män vore lika smarta som kvinnor skulle vi rädda ytterligare 30 till 40 liv i trafiken per år.

Det hävdar Gunnar Carlsson, NTF:s säkerhetschef.

Ett par gånger varje år genomför NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, mätningar av bilbältesanvändandet i landet.

I de senaste mätningarna deltog 135 av landets kommuner, varav en var Hedemora som hade den högsta ökningen i länets sju mätorter från april med åtta procentenheter, till totalt 88 procent. Snittet för riket är 82,7 procent.

Mätningarna görs återkommande i samma kommuner för att man ska kunna se tendenserna. Och undersökningarna visar att svenskarna blivit bättre på att använda bilbältet.

Med den nivå som användandet ligger på i dag förhindras antalet svåra personskador med omkring 30 per år, och fem färre riskerar att dö.

Riksdagen beslutade om Nollvisionen 1987. Målet var att minska antalet döda i trafiken under en tio årsperiod. Från drygt 500 till 270 per år.

- Men sedan dess har det i stort sett stått och stampat på samma nivå, konstaterar Gunnar Carlsson.

- Om alla människor använde bältet, körde nyktra och höll fartgränserna skulle antalet döda i trafiken minska med hälften.

Bilister 35+ och kvinnor är duktigast på att använda bilbältet, dubbelt så bra som männen faktiskt.

- Om männen vore lika smarta som kvinnorna skulle vi spara mellan 30 och 40 människoliv per år, säger Carlsson.

Hälften av männen som dör i trafiken skulle klarat sig om de använt bilbälte, samma siffra för kvinnor är ungefär en fjärdedel.

Generellt är det män som sitter i beslutande och styrande ställning när det gäller trafikfrågor, och de vill gärna tro att om bara bilförarna blir skickligare så har man löst olycksproblematiken menar Gunnar Carlsson.

- Men det är enklare än de tror, det handlar om fundamentala saker; att vara nykter, hålla fartgränserna och att använda bältet, slår Gunnar Carlsson fast.

EVA LANGEFALK

Mer läsning

Annons