Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler anställda under året

Annons

Sedan nyår har antalet anställda i landstinget ökat med 108 personer - trots anställningsstopp.

Något som fick Elisabeth Linden Brandt (c) att undra hur det egenligen är ställt med åtgärderna som skaställa ekonomin tillrätta.

Enligt Lars-Ove Hagberg (v), ordförande i landstingets personalutskott, ser man även där allvarligt på siffrorna.

- Det måste bli en högprioriterad fråga hos både personalutskottet och landstingsdirektören, säger Hagberg.

- Och verksamheten måste ta sitt fulla ansvar, fortsätter han och påpekar att linjecheferna detaljerat fått i uppdrag att minska antalet anställda.

Tanken var att landstinget Dalarna skulle hamna på plus 61 miljoner kronor vid årets slut. Nu ser det i stället ut att bli ett minus på 61 miljoner kronor. Hälso- och sjukvården står för 40 miljoner kronor.

Mindre - eller mer kultur

u Ska landstinget satsa pengar på kultur?

Under gårdagens sammanträde i landstingfullmäktige var det Jan Wiklund (m) och Sinikka Rönnkvist (v) som tog upp diskussionen.

Moderaterna vill minska bidragen till kulturinstitutioner i länet med 15 miljoner kronor.

- Visst är kulturen viktig. Men nu måste landstinget prioritera, sade Jan Wiklund.

Sinikka Rönnkvist menade att bilden av hur mycket pengar landstinget lägger på kultur har blivit oerhört sned i debatten. Hon pekade på att det handlar om en minimal del av landstingets budget:

- Men från moderaterna låter det som om landstinget öser miljoner över kulturen, medan ingenting läggs på sjukvården. Det är helt enkelt inte sant, sade Sinikka Rönnkvist, som ansåg att pengar till kulturen är väl satsade - de hjälper till att hålla folk friska.

"Små lasarett i strykklass"

u Centerpolitikern Owe Ahlinder, ledamot i landstingsfullmäktige, menar att den politiska majoriteten hanterat den dåliga ekonomin på ett sätt som placerat de små lasaretten i strykklass.

Han pekar på södra sjukvårdsområdet som har genomfört sparkraven och har kontroll på sin ekonomi. Ändå måste man spara ännu mer. Ahlinder anser i stället att det nu är dags för att genomgripande utreda länssjukvården i Falun.

- Vilken specialistsjukvård kan vi ha i länet med tanke på befolkningsunderlaget? Här finns miljoner att hämta, säger Owe Ahlinder.

Mer läsning

Annons