Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler anmäls för fusk

Annons

- Förklaring till ökningen är den riktade kontroll vi gjort av tillfällig föräldrapenning, säger Kristina Nilsson, enhetschef på försäkringskassan i Dalarna.

Under förra året anställde försäkringskassan i Sverige 300 nya handläggarna för att ta krafttag mot fusk och missbruk av försäkringssystemet. I Dalarna är det åtta personer som arbetar med kontrollverksamheten.

De vanligaste områdena för oriktiga ansökningar är tillfällig föräldrapenning, sjukpenning och bostadsbidrag.

Utredningarna kan starta efter tips från allmänheten, handläggare eller andra myndigheter. Men man gör även riktade kontroller av olika områden. Nu senast har man gått igenom alla ärenden där föräldrar fått tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn under en viss period.

Försäkringskassan i Dalarna har tagit kontakt med både arbetsgivare och skola eller dagis för att kolla att både barn och förälder verkligen varit hemma. Något som alltså resulterat i ett 40-tal polisanmälningar under årets tre första månader.- Men då ska man komma ihåg att vi kontrollerar flera tusen ärenden på ett år, säger Kristina Nilsson.

När oavsiktliga felaktigheter och missförstånd rätats ut, återstår ett antal ärenden.

- Vi gör polisanmälan i alla fall där vi misstänker brott. Vi har ett mycket bra samarbete med polis och åklagare, med speciell personal som åtar sig de här ärendena, säger Kristina Nilsson.

Försäkringskassan kräver också tillbaka de felaktigt utbetalda pengarna.

I sommar ska en ny lag (se faktaruta) göra det lättare att straffa bidragsbedragare. I dag riskerar den som fuskar att åtalas för bedrägeri. Men det kan vara svårt för polis och åklagare att bevisa att det verkligen handlar sig om uppsåtligt fusk. Den nya lagen innebär att även oaktsamma beteenden, "vårdslöst bidragsbrott" kan straffas.

Under året väntar bland annat riktade kontroller av sjuk- och aktivitetsersättningen i Dalarna.

Fakta: Ny lag mot fusk

Den nya bidragsbrottslagen ska träda i kraft i sommar. Den omfattar lån, ersättningar och bidrag inom trygghetssystemen, som beslutas av främst Försäkringskassan, CSN, kommunernas socialtjänst och arbetslöshetskassorna

Lagen innebär att den som lämnar oriktiga uppgifter eller begår grov oaktsamhet som kan leda till att en förmån betalas ut felaktigt kan dömas till böter eller fängelse.

För ringa brott föreslås böter eller fängelse i högst sex månader. För grovt brott upp till fyra års fängelse.

Den som av grov oaktsamhet orsakar en felaktig utdelning döms för vårdslöst bidragsbrott till böter eller fängelse i högst ett år.

Mer läsning

Annons