Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler än någonsin vill studera i Vansbro

Annons

Kommunens 30 miljonerssatsning på gymnasieskolan tycks alltså ha gått hem hos de blivande studenterna. Vid gymnasie-valet inför 2002 valde 28 elever VUC som förstahandsalternativ. Även det året fanns drygt 80 avgångselever vid Smedbergsskolan. Att 45 av årets avgångselever väljer VUC får ses som ett bevis på att kommunens stora satsning på gymnasieskolan blivit det lyft som alla hoppats på. Varje elev som väljer att studera på annan ort kostar kommunen från dryga 45 000 kronor som lägst och upp till 175 000 kronor per läsår i så kallad interkommunal ersättning. Just nu finns 130 elever från Vansbro som läser i årskurs 1-3 i andra kommuner. Snittkostnaden för dessa är drygt 90 000 kronor per läsår. Årets 45 sökande kan därför i jämförelse med fjolårets 28 värderas till en besparing för kommunen på drygt 1,5 miljoner.

Siffrorna för vårterminen 2003 visar att Vansbro inkasserar drygt 3,2 miljoner i interkommunal ersättning medan kommunen i sin tur betalar nära 5,9 miljoner till andra kommuner. Målsättningen för VUC är att få dessa siffror i balans.

Störst intäkter för Vansbros del ger ridledar- och hästskötar- utbildningen som kostar 129 744 per elev och läsår. Störst utgift har kommunen för den elev som studerar vid ett specialinriktat program inom samekultur i Jokkmokk. Utbildningen kostar kommunen 175 000 kronor per läsår. Även naturbruksprogrammen i Älvdalen och Rättvik tillhör de mer dyrbara studierna med en årskostnad på 162 000 kronor per elev.

Siffrorna över höstens val är ännu så länge preliminära och först i mitten av april får de sökande klart besked om antagningarna. De visar ändå tydligt att intresset för Vansbros eget gymnasium ökat betydligt.

- Det ser bättre ut än någonsin tidigare, säger Anita Wrange som är studie- och yrkesvägledare vid VUC.

Vad är det då som fått fler elever att välja att läsa vidare på hemmaplan?

- Att skolan är nyrenoverad och fräsch har säkert en stor betydelse. En annan orsak är troligen den pågående renoveringen av Smedbergsskolan som gör att alla högstadieelever just nu är provisoriskt inhysta i de barackmoduler som ligger i direkt anslutning till gymnasieskolan.

- Eleverna använder bland annat VUC:s cafeteria och har säkert fått en betydligt bättre kontakt med både lokaler och lärare än vad de skulle fått om de varit kvar i Smedbergsskolan, säger Anita Wrange.

Även den privata ekonomin har säkert stor betydelse vid valet av studieort.

- Trots bidragen så får en familj räkna med att det kostar ett par tusen extra per månad att ha ett barn boende på annan ort för studier, säger Anita Wrange.

Av de drygt 40 elever som i första hand sökt sig till andra orter vill tio läsa i Malung och lika många i Falun. 16 elever har sökt sig till andra gymnasier i länet medan sju elever vill till gymnasier från Kiruna i norr till Lund i söder.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons