Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler äldre - och de får bo kvar hemma

Annons

- Vi står vid ett vägskäl i äldrepolitiken, säger utredaren Claes Herlitz, som anser att samhället på allvar måste börja planera för att fler äldre ska bo kvar hemma.

- Här måste kommunerna samverka med den privata sektorn. Dessutom krävs en mer långsiktig planering, fortsätter Herlitz.

De färska beräkningarna från Äldreforum vid Dalarnas forskningsråd visar att de riktigt gamla, de som är över 85 år, också blir fler och fler i länet.

- Allt pekar på en fortsatt ökning av den gruppen. En utveckling som stannar upp på 2010-talet, för att ta fart igen 2020 när 40-talisterna blir gamla, säger Claes Herlitz.

Han konstaterar att det skulle behövas uppåt flera tusen nya platser, om framtidens äldre skulle få samma möjligheter till särskilt boende som i dag.

- Men det är knappast realistiskt att antalet platser i särskilt boende kommer att öka, säger Claes Herlitz och pekar på att utveckling går åt andra hållet.

I Dalarna avvecklas särskilda boenden, som servicehus, snabbast i landet. På ett par år kommer var fjärde plats att försvinna. Tanken är att man i stället ska förstärka hemtjänsten, så att fler kan bo kvar hemma längre. En process som kallats både "utveckling" och "avveckling".

- Vad kommunerna måste tänka på, är att det kan vara dyrt att vårda svårt handikappade i hemmet, jämfört med ett särskilt boende, säger Claes Herlitz.

- Utvecklingen medför krav på en planering av hemtjänstens resurser, fortsätter han.

Claes Herlitz framhåller också hur viktigt det är att kommuner och bostadsföretag samarbetar bättre än idag:

- Det behövs en satsning på nya former av boende - seniorboende, kooperativ, privat boende i anslutning till servicecentrum. Och det krävs att bostäderna anpassas.

Claes Herlitz anser att det kan finnas skäl att se över hela samhällsplaneringen, med hänsyn till att riktiga gamla och bräckliga människor kommer att bo kvar hemma:

- Service och kommunikationer är sådant som måste anpassas.

I veckan ordnade Dalarnas kommunförbunden en konferens i Borlänge där just frågorna kring äldreomsorgens framtid diskuterades. Claes Herlitz var en av de medverkande.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons