Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flaskhalsar bromsar sysselsättningsökning

Annons

- Numera kompletterar vi vår konjunkturrapport genom att också redovisa svaren från vår företagarpanel där drygt 1600 företag (varav drygt 120 i Dalarna) tillfrågas om utvecklingen när det gäller investeringar, produktion och sysselsättning, säger Carl Ström regionchef vid Svenskt Näringsliv i Dalarna.

Flaskhalsar i form av matchningsproblem bromsar en jämnare sysselsättningsökning i landet. Sysselsättningsutvecklingen är därför i flera län strukturellt, snarare än konjunkturellt, betingad.

Sett över tioårsperioden, 1976-2006, hamnar Dalarna på plats 14 av 21 när man ser på utvecklingen av befolkningen. Dalarna är ett av 8 län där befolkningen minskat under denna tid.

- Arbetsmarkandsläget utvecklas positivt i vårt län. Detta är en bild som styrks av AMS siffror som redovisades i går. Dock är fortfarande utanförskapet stort och besvärande. Vi får inte glömma att nästan 31000 människor (av 122000 i åldern 25-64) fortfarande står utanför arbetsmarkanden. Vi talar alltså om drygt 25%, dvs var fjärde person, av vår arbetsföra befolkning i länet, betonar Carl Ström

Ett relativt stort utanförskap och svårigheter att hitta nya medarbetare med relevant utbildning och/eller erfarenhet visar på en oroande matchningsproblematik på den regionala arbetsmarknaden.

- Enligt svaren från vår senaste företagarpanelen ser företag i alla kommuner ökade svårigheter att rekrytera. Denna bild styrks även av de signaler vi får i våra enkäter om Lokalt Företagsklimat, påpekar Carl Ström.

- De nya löneavtalen har i många fall resulterat i kraftigt ökade lönelönekostnader vilket kommer att påverka dalaföretagen negativt. Höga ingångslöner gör det dessutom onödigt svårt för våra företag att nyanställa unga och oerfarna. Med andra regler skulle fler oerfarna ungdomar få jobb, avslutar Carl Ström.

Mer läsning

Annons