Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flamskyddsmedel hotar hälsan

Annons

I likhet med miljöhoten DDT och PCB handlar det om stabila organiska gifter som inte bryts ned i brådrasket. De lagras lätt i kroppsfettet hos djuren och oss själva. Forskarna påstår att mängden i modersmjölken dubbleras vart femte år.

För några år sedan avslöjades att bromerade flamskyddsmedel i vissa koncentrationer minskar inlärningsförmågan. Att de nedsätter immunförsvaret var känt sedan tidigare.

Den ökade spridningen sammanhänger i hög grad med elektronikens segertåg genom världen. Datorer, tv-apparater och besläktade manicker kan enkelt och billigt göras mer brandsäkra med dessa flamskyddsmedels hjälp. Men även möbler, textilier och vävtapeter behandlas.

Omkring 8 000 ton används årligen inom EU.

Man skiljer mellan lågbromerade och högbromerade flamskyddsmedel, varvid de lågbromerade anses farligast. Ett 80-tal sådana preparat finns på marknaden.

I höstas krävde EU-kommissionen förbud för den allra farligaste typen. EU-parlamentet anser emellertid att ytterligare två typer av lågbromerade flamskyddsmedel måste stoppas.

Låt oss hoppas att EU agerar snabbt och resolut i den här frågan, så att vi slipper en sorgesam parallell till den utdragna striden mot PCB för ett par decennier sedan.

Mer läsning

Annons