Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flaggan i topp i Grängesberg

Annons

- De leve...

Kerstin Sunnerby, dam- och herrfrisör, politiker, nämndeman med mera med mera, inflyttad till Grängesberg 1947 och därefter orten trofast, stod för högtidstalet vid nationaldagsfirandet intill Cassels och i Disponentparken i går kväll.

Innan hade Kerstin nämnt ett otal förtjänster i Berget; skidanläggningar på Grotfallet, Fjällberget och Ljungåsen. Grängesvallen med konstfrusen bandybana. Inomhushall i fotboll. Kyrviksbadet. Svanskogens golf. Fyra museer.

Hade hon velat, eller haft tid, så hade hon kunnat göra listan på anläggningar ännu längre, då det är just den biten som Grängesberg är (mycket) bra på.

Som bevis på företagsamhet nämnde hon speciellt Hyrkarten och Disponentparken.

Den förra en miljonsatsning med bland annat 24 (!) bilar och relaxavdelning med bubbelpool. Disponentparken, som är på väg mot en ny renässans, lär kosta ännu mera.

Filmberget väntade hon på och Spendrups finns redan.

Något av huvudtema i hennes tal var huruvida "det var bättre förr".

Kerstin tvivlade.

Även om känslorna från den första tiden i Grängesberg, då hon tillsammans med sin mamma och fosterfar bodde i en av de numera rivna Laxtorpskasernerna, med ett rum och kök, torrdass, kallvatten och vedspis, ändock var storslagna så är uttrycket, som Kerstin såg det, för länge sedan förlegat.

Det var inte bättre.

- Det var vanligt att man handlade på bok och betalade när det var likvid eller förskott. Många hade svårt att få ekonomin att gå ihop.

- En permanent kostade 9 kronor och 90 öre. Det var inte ovanligt att man fick dela upp betalningen på 2 gånger, berättade Kerstin och fortsatte:

- I regel permanentade man sig en gång om året. Det var vad man hade råd till.

Förutom Kerstins intressanta utvikning i historien, 50 år bort i tiden, så medverkade Grängesbergs PRO-kör under Solveig Karlssons ledning.

Dels vid samlingen utanför Cassels, dels vid det efterföljande fikat i Disponentparken.

På den senare platsen förekom också diktläsning, signerad av Agneta Frejd.

KG KARLQVIST

Mer läsning

Annons