Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flaggan i topp för högskolan

Annons

Av de som blev klara med sin utbildning vid landets högskolor och universitet 2000/2001 hade 81 procent jobb 2002.

För Högskolan Dalarna är motsvarande siffra 85 procent. Något som ger Dalarna en bra placering jämfört med många andra lärosäten.

Bland jämförbara högskolor fick studenter i Trollhättan/ Uddevalla jobb snabbast av alla - 87 procent. Lägst siffra, 72 procent, har högskolan i Kalmar.

Enligt Högskoleverket beror skillnaderna främst på vilka utbildningar en viss högskola erbjuder.

- Det är viktigt att betona att det är utbildningsmixen och den lokala arbetsmarknaden som är avgörande för studenternas etablering på arbetsmarknaden, snarare än att arbetsgivare värderar en examen från en högskola högre än en annan, säger Sigbrit Franke, chef för Högskoleverket.

Generellt är det läkare, sjuksköterskor och apotekare som är vinnare på arbetsmarknaden. Ett år efter examen har över 90 procent jobb som motsvarar deras utbildning. Även biomedicinska analytiker (90 procent) samt lärare och högskolingenjörer (82 procent) har bra arbetsmarknad.

Betydligt trögare går det för konstnärer och de som har studerat humanistiska ämnen utan yrkesinriktning.

Att mer än fyra femtedelar av dem som tar examen från högskolan har jobb inom två år, är en hög siffra om man jämför med mitten på 90-talet. Då var andelen drygt 60 procent.

En förklaring är att arbetsmarkanden blivit ljusare för sjuksköterskor och lärare.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons