Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FK tar tempen på nya termometrar

Annons

Även inom vården föredrar man de snabba örontermometrarna när man har med små patienter att göra.

- Många är vana vid örontempen och det är en fördel att det går fort när barnet inte mår bra, säger Ingrid Aldén, tillförordnade avdelningschef på barnmottagningen på Falu lasarett.

Barnmottagningen har inte haft några problem med missvisande mätresultat från örontemparna.

- Men det gäller att hålla termometern på rätt sätt. Här har personalen förstås stora vana, säger Ingrid Aldén.

Det är undersökningsföretaget Consumer Content och Apotekets testlaboratorium som för tidningens räkning testat ett urval av de termometrar som finns på den svenska marknaden.

Det handlar om allt från traditionella termometrar för mätning i ändtarmen, munnen eller armhålan till mer moderna termometrar som använder sig av infraröd (IR) teknik.

Testet visar att IR-termometrarna, som ofta används i örat, har sämre mätsäkerhet. Men vad som förloras i exakthet, vinner man i snabbhet.

Har man en sjuk tvåring, är det skönt att slippa vänta många, långa minuter på mätresultatet.

Anders Nilsson på Apotekets testlaboratorium konstaterar att det är svårt att jämföra olika typer av termometrar på ett rättvist sätt:

- För en del är det kanske viktigare att termometrarna är lätta att använda, än att de ger superexakta svar.

När testarna vägde in saker som pris, hur lätt termometern är att använda, mätnogrannhet och så vidare, blev Apotekets termometer för munhåla bäst i undersökningen. Även om den är klart långsammare än övriga termometrar.

Sämst klarade sig Braun Termo-scan, trots att den kostar 499 kronor och är fem gånger dyrare än den bästa termometern. Bland annat var variationen vid fem jämförbara mätningar 0,6 grader.

Braun Termoscan är dock den snabbaste termometern.

Nästan alla IR-modeller hade förhållandevis låga resultat när det gäller mätsäkerhet. Något som sänker deras placering i testet.

De traditionella termometrarna gav betydligt säkrare temperaturangivelser.

Vissa hade dock stora problem att mäta i armhålan. Sämst på att mäta i armhålan var Omron Flex Temp.

>> Läs hela testet här (PDF - kräver Acrobat Reader)


Fakta/feber

Feber är ingen sjukdom utan ett symptom på sjukdom, oftast en infektion.

Temperatur över 37,5 °C kan vara tecken på infektion, men kan också bero på fysisk aktivitet. Det är bäst att ta tempen på morgonen innan man går upp.

Små barn får lättare feber än vuxna. 39-40°C är inte ovanligt vid till exempel förkylning. När det gäller barn är det inte gradantalet, utan allmäntillståndet, som är det viktiga.

Man bör alltid ta kontakt med läkare om barn får feberkramper, är påverkat och slött, om den som har feber samtidigt har diarré eller kräks, är omtöcknad eller svårt sjuk på annat sätt eller om febern varat mer än 4-5 dygn.

Den som har feber bör undvika att anstränga sig, men dricka mycket. Sjukrummet bör hållas svalt.

Den normala kroppstemperaturen varierar mellan olika individer. Mätt i munhålan är normaltemperaturen för män 35,8-37,0°C och för kvinnor 35,6-37,2°C. På kvällen är temperaturen i regel 0,5°C högre än på morgonen.

Oftast är temperaturen i munhåla och armhåla nägra tiondelar lägre än i ändtarmen, men denna skillnad har stora individuella variationer.

Kvinnor har i genomsnitt 0,5°C högre temperatur under tiden från ägglossning till menstruation.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons