Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjorton mister jobbet

Annons

- Det började gå dåligt redan förra året och det har ju inte blivit bättre för oss då alltmer av amatörfotograferingen blivit digital med bilderna i datorn. Marknaden har rasat ihop, säger platschefen Lars Lissman vid Davanti i Malung.

De 14 anställda vid företagets enhet i Malung är uppsagda. Verksamheten kommer under de närmaste månaderna att avvecklas successivt och flyttas över till moderföretaget i Haerland, som ligger nära den svenska gränsen i södra Norge, inte långt från Töcksfors.

I slutet av april stänger företaget definitivt fabrik och lager i Malung. Kvar blir ett försäljningskontor med platschefen Lissman, som ska ha hand om den svenska marknaden tillsammans med tre säljare ute i landet.

Davanti har i Malung producerat fotoramar, fotopärmar samt tackkort för den professionella fotografmarknaden. Man har även haft försäljning av album och ramar som produceras utomlands.

- Hela den här branschen är i gungning. I och för sig tror vi att det kan komma en vändning men det är ljusare på den norska marknaden och därför anser ägarna att det är bättre att koncentrera produktionen till den norska sidan, säger Lissman.

Davanti Foto AB är de återstående resterna av det förut välkända företaget Plastprodukter i Malung. Företaget gick i konkurs och rekonstruerades för några år sedan, men den snabba utvecklingen och övergången till digital fotografering har man inte kunnat stå emot.

Ägare till Davanti Foto är Lundeby och Co AS i Norge.

Av de anställda vid företaget i Malung är det ungefär lika stor andel kvinnor och män, som nu hotas av arbetslöshet.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons