Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjättrade vid elbolagen

Annons

I slutet av 60 eller om det var i början av 70-talet, utkom det statligt ägda Vattenfall med falskpropagandan "satsa på elkraften, ju fler som lyder rådet desto billigare blir elförbrukningskostnaderna för alla."

Sedermera har vi dock fått erfara att det burit åt motsatta hållet. Oms blev moms med ökade skattebördor som följd, även på elförbrukningen. De som fick känna sig mest lurade, var småkonsumenterna som bland annat bytte ut sina mer ekonomiskt fördelaktiga värmekällor (kakelugnar, vedspisar och kaminer) mot elelement. Dessutom såg man till att med fasta avgifter skapa ett system som med själva elbesparingsdelen ej kostnadsmässigt finns möjligheter att väsentligt påverka.

Bland alla skäl för höjda elpriser, kan konstateras elföretagens stöd av vädergudarna.

I denna sammansvärjning sommartid finns tre huvudargument.

1. För lite nederbörd.

2. För mycket nederbörd, då konsumenten måste förstå att lagerhållningen av vattenmängderna måste leda till prisökningar.

3. Om det kommit tillräckligt med nederbörd, kan det som en underhuggare av maktkomplexet Vattenfall motivera eventuella ökningar av elpriserna med att tillgången på vatten visserligen varit god, men dess värre har det våta hamnat på fel ställen.

Vattenfall med de underlydande elföretagen har lyckats skapa ett system, där de ständigt ökande miljardvinsterna rullar in. Konsumenterna kan endast hjälplösa stå och se på lurendrejeriet, men ändock inte göra sig oberoende av utsugarna.

Jan Forsberg

Mer läsning

Annons