Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrvärmetaxan höjs igen

Annons

Vid årsskiftet höjde Falu energi och värme fjärrvärmetaxan med cirka sex procent. För en villakund innebär det en kostnadsökning med uppemot 600 kronor om året. Bolaget ökade genom höjningen sina intäkter med 4,5 miljoner kronor.

Men den höjningen räcker inte anser bolaget som står inför stora investeringar i ytterligare en panna i kraftvärmeverket. Det är en nödvändig investering anser bolagets vd Bengt Gustavsson. Utan den stoppas fjärrvärmeutbyggaden upp. I år kommer kunder motsvarande tre megawatt att kopplas på.

- Och vi har också en jättekö motsvarande mellan fem och sex megawatt som vill koppla in sig, säger Bengt Gustavsson.

Bolaget har också fått ökade bränslekostnader, uppger han. Flisen har ökat med fem procent och briketterna med 12 procent. Förutom det har elpannan, som används till att producera spetsvärme kalla perioder, belagts med skatt från årsskiftet.

- Och nu är den så dyr att köra att vi måste ta den ur drift. I stället får vi köra med gasol och olja, säger Bengt Gustavsson.

Enbart den åtgärden ökar bränslekostnaderna med 2,5 miljoner kronor.

Den nya taxehöjning, som bolaget vill genomföra till halvårsskiftet, om styrelsen i maj så beslutar, ligger på minst tre procent. Men enligt vad tidningen erfar kan det handla om så mycket som fyra till fem procent. Nöjer man sig med enbart tre procent ökar villakundernas kostnader med ytterligare omkring 300 kronor per år, annars blir det mera.

Enligt vad tidningen erfar diskuteras inom bolaget även att göra ytterligare en höjning till kommande årsskifte.

Det här kommer säkerligen att göra kunderna upprörda. Det är Bengt Gustavsson väl medveten om. Men han påpeka också att fjärrvärmetaxan tidigare legat stilla i nio år och det har fjärrvärmekunderna tjänat på. De har också tjänat 40 procent på bränslekonstnaderna genom att gå över från olja till fjärrvärme.

- Så fjärrvärmen blir ändå billigare för kunden även om vi höjer taxorna igen. Det har funnits stora marginaler så villakunderna är ändå rejäla vinnare, säger han.

Men kunderna kommer nog inte att se det så när de får flera höjningar tätt efter varandra ett år när både kommunalskatten och landstingskatten höjs.

- Nej, det är olyckligt att man inte kunnat förutse nödvändigheten av utbyggnaden av pannan och höjt lite varje år i stället. En höjning på tre procent per år hade varit bättre, säger Bengt Gustavsson.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons