Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrvärmen dröjer

Annons

När Falu Energi inriktade sig på utbyggnaden av fjärrvärme till villaområdena gick det i en rasande takt. På 3,5 år har 600 villor fått fjärrvärme till en investeringskostnad på 40 miljoner kronor.

- Om vi skulle fortsatt i samma takt hade vi varit tvungna att låna upp stora belopp, säger fjärrvärmechefen Lars Jandér.

Bolagsstyrelsen sade därför nej och beslutade att strypa utbyggnadstakten till en tredjedel. Det innebär att investeringarna begränsas till runt fyra miljoner kronor i år och lika mycket de kommande två åren.

Falu Energi och vatten, som bolaget numera heter, är nu klar med sin planering av vilka områden som ska få fjärrvärme under den perioden.

I Hälsinggården har intresset av att få fjärrvärme varit mycket stort och det området byggs därför klart i år. Det innebär att Hälsingsstrandsvägen, Björntomtavägen, Herrgårdsvägen och Falhemsvägen får fjärrvärme i år.

Det får också Hosjö backe, Bomans väg och Allén. Men Steffens väg och Skyttevägen flyttas fram till nästa år.

Delar av Haraldsbo skulle enligt de gamla planerna byggts ut i år men de får vänta till nästa år. Det gäller Sockenvägen, Stjärnvägen och Stenvägen.

Delar av Kyrkbacken skulle också fått fjärrvärme i år men nu blir det inte förrän år 2005. Det gäller Klockarevägen, Treffenbergsvägen, Stiernhjelmsvägen, Idunvägen, Stiernhööksvägen, Kyrkbacksvägen och Hagagatan.

En del villaområden som tidigare planerats för fjärrvärme är nu helt strukna ur planeringen. Om de ska få fjärrvärme blir det inte förrän tidigast år 2006.

Det gäller Övre Norslund och Daglöstäkten, Stenslund, Hästberg och Sandtäkt.

Irritationen från villaägare som står med dåliga oljepannor och väntat på fjärrvärmen är stor. Lars Jandér har fått åtskilliga telefonsamtal om det.

Många besvikna villaägare har också börjat fundera på bergvärme som ett alternativ. Falu Energi och vatten känner nu av den konkurrensen som troligen kommer att öka.

- Vi är medvetna om detta men vi kan inte göra något åt det, säger Lars Jandér.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons