Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrvärme till fler

Annons

Det är inte undra på att Lars Jandér, fjärrvärmechef på Falu Energi, ser ut att må riktigt bra när han berättar om den nuvarande verksamheten och vad som väntar de kommande åren.

2001 blev ett mycket bra år när det gäller satsningen på fjärrvärme. Då fick Falu Energi cirka 200 nya villakunder, samtidigt som Kopparstadens hyreshus i Hosjö, Herrhagen, fastigheter i centrum, Ingarvet samt Kopparvallens konstgräsplan blev anslutna till fjärrvärmen.

- När det gäller 2002 så fortsätter vår villasatsning. Vi räknar med att få 150 till 200 nya villa-kunder kommande år. Dessutom talar mycket för att fastigheter i centrum samt övre Herrhagen och Slätta centrum kommer att ansluta sig, säger Lars Jandér.

Vilka villaområdet som blir aktuella de kommande åren ser ni på kartan är bredvid.

Noterbart är att villor och fastigheter med direktverkande el har små möjligheter att få fjärrvärme installerat eftersom det skulle innebära så stora investeringskostnader för kunden att det inte skulle bli lönsamt.

Trycket på Falu Energi att skynda på med utbyggnaden är stor. Men Lars Jandér säger att man inte kan öka hastigheten. Då skulle marknaden bli överhettad, samtidigt som väntetiden på att få de delar som behövs bli väldigt lång. Resultat av allt detta blir höjningar av installationskostnaderna.

Men det är annars ekonomin som gör att alltfler vill installera fjärrvärme.

En uträkning, gjord av Falu Energi visar att priset på tre kubikmeter eldningsolja gått upp till cirka 20 000 kronor.

Samma uträkning visar att kostnaden för 24 000 kilowatt-timmar (el), som motsvarar tre kubikmeter olja skulle kosta cirka 17 000 kronor.

Motsvarande volym fjärrvärme (22 500 kilovatt-timmar) skulle gå på 12 500 kronor.

Det ökande kundunderlaget (nu cirka 700 kunder) har gjort att priset för fjärrvärme har varit fast sedan 1995 och kommer så att förbli under 2002.

- Även miljöfaktorn har en stor betydelse. Numer eldar vi mest med biobränslen, menar Lars Jandér.

I dag är det 13 personer inom Falu Energi som arbetar med fjärrvärmen. Men nu är trycket så stort att man nu planerar att anställa ytterligare två personer inom produktionssidan.

Dessutom räknar man fortsatt ekonomiskt strålande tider. Budgeten visar en planerad omsättning på 120 miljoner kronor.

- Men jag tycker att vi skulle kunna använda avkastningen bättre. I dag går en del till nya investeringar samtidigt som Falu kommun ska ha en del av pengarna. Dessutom måste vi ta lån för att klara de fortsatta investeringarna. Det vore bättre om vi kunde använda hela avkastningen till investeringar och slippa ta nya lån, säger Lars Jandér.

Faluns utbyggnad av fjärrvärme är planerad till att fortgå till 2010.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons