Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrvärme med risker

Annons

Det är meningen att en värmepanna ska installeras och en fjärrvärmekulvert dras över Vanån till Bäckaskogsområdet och Saltvik i en första etapp. Därefter ska en pelletsfabrik byggas i anslutning till fjärrvärmeanläggningen. Finansiär blir Svenskt fastighets-kapital AB som därmed också blir ägare till anläggningen. Det är dock företaget Västerdala Bio-energi AB, med ett antal lokala delägare, som ska driva fjärrvärmeanläggningen och pelletsfabriken.

Kommunen ska alltså köpa fjärrvärmen av Västerdala Bioenergi men dessutom fungera som mellanhand mellan operatören och finansiären. Det betyder att Västerdala Bioenergi ska betala hyran för anläggningen till kommunen som i sin tur betalar till Svenskt fastighetskapital.

Det här betyder att kommunen tar en viss ekonomisk risk. Om operatören får ekonomiska svårigheter och inte kan betala till kommunen måste kommunen ändå betala till Svenskt fastighetskapital.

- Jag tycker att projektet är bra, men kommunen bör inte ta den här risken, går det på tok sitter vi rejält i klistret, sade centerpartisten Henrik Säljgård på kommunstyrelsens sammanträde. Moderaten Conny Nilsson och kristdemokraten Torsten Larsson ville heller inte ta risken.

Ordförande Gunnar Magnusson (s) förklarade att han är medveten om risken men han betraktar den som mycket liten eftersom efterfrågan på pellets ökar år efter år.

Vänsterpartisterna Anders Gyllenvåg och Gunnel Gustafsson var positiva till projektet liksom Uwe Weigel (c) och som det verkade en majoritet av övriga ledamöter i kommunstyrelsen.

Det var tänkt att ett avgörande beslut skulle fattas i tisdags men politikerna ville låta kommunfullmäktige den 29 november få ta beslutet och ansvaret.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons